În calendarul ortodox, 6 august este ziua în care creștinii sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus, sărbătoare ce semnifică momentul în care, pe muntele Tabor, apostolii Mântuitorului s-au încredințat că acesta Fiul Domnului.
Tradiția creștină spune că pe când Iisus se ruga apostolii săi, aproape adormiți, asistă o imagine de necrezut. Dintr-o dată chipul Mântuitorului s-a schimbat, faţa Lui a început să strălucească la fel de puternic precum soarele, iar hainele I-au devenit albe. Iar în această lumină, Iisus vorbea cu proorocii Moise şi Ilie despre ceea ce urma să se întâmple la Ierusalim, patimile prin care avea să treacă și învierea Sa.
În această zi, credincioșii ortodoxi respectă mai multe tradiții și superstiții care, în tradiția populară, îi ajută să treacă cu bine peste greutăți și îi ferește de cele rele. De altfel, se spune că cei ce nu respect sărbătoarea Schimbării la față a Domnului vor ajunge uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de-acum încep să se veştejească.
Tradiția populară arată că cei care spală haine în această zi vor fi năpădiţi de păduchi şi ploşniţe, iar fetelor care se îmbăiază nu le va mai crește părul.
Se mai spune că în această zi, oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, nu vor mai apuca sfârșitul anului. De această sărbătoare nu este bine să te cerți cu nimeni pentru că o vei duce tot anul într-o ceartă. Cei care să scape de o patimă, vor fi vindecaţi, iar femeile însărcinate care vor respecta tradiția acestei zile vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.
În ziua Schimbări la față, oamenilor li se recomandă să guste boabe de strugure care, deși nu sunt coapte, sunt bune de leac pentru cei care au probleme cu intestinele.
Pe de altă parte, conform superstițiilor, nu este recomandat scăldatul în ape repezi de munte, pentru că există riscul îmbolnăvirii.
Ziua care vestește apropierea toamnei
Potrivit tradiţiei, după Schimbarea la Față a Domnului, berzele încep să migreze spre țările calde, iar celor care au dureri de ochi li se recomandă să le privească în zbor, astfel ca suferințele lor să plece odată cu păsările.
În această perioadă se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserică spre sfinţire roade, pe care, apoi, le împart celor nevoiaşi.
Iarba nu mai creşte, insectele se pregătesc să intre în pământ, iar frunzele copacilor încep să ruginească.
acă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi roditoare şi îmbelşugată, în schimb, dacă plouă, toamna va fi mohorâtă. Acum se culeg şi ultimele plante de leac, care vor avea puteri vindecătoare.