Semnificația Schimbării la Față a Domnului: „Înțelepțește-te, căci vine toamna"

Semnificația Schimbării la Față a Domnului: „Înțelepțește-te, căci vine toamna" Schimbarea la față. Sursa: Arhiva EVZ

Schimbarea la Faţă a Domnului este una dintre marile sărbători religioase de peste an şi una dintre cele trei mari sărbători religioase din luna august. Are o semnificație profundă pentru orice creștin.

Pe data de 6 august, credincioșii sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului. Această sărbătoare amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o, arată crestinortodox.

Schimbarea la Față a Domnului - tradiții și superstiții

În această zi de mare sărbătoare pentru ortodocși, se obișnuiește să se facă pomenirea celor trecuți la cele veșnice. În unele zone, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului se aduc la biserică struguri, care se împart credincioșilor. Deși ne aflăm în postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica a rânduit ca pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, să se facă dezlegare la pește. Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi are sensul de transformare, schimbare.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul. De asemenea, tot în această zi se recomandă să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul.

Ne puteți urmări și pe Google News

,,Ridică ochii tăi spre slăvi"

În cartea sa ,,Obiceiuri și tradiții românești", preotul Simeon Florea Marian, unul dintre cei mai importanți folcloriști și etnografi români, oferă o interpretare personală a semnificației acestei mari sărbători a românilor. Exemplul Domnului Iisus Hristos trebuie să fie venerat de fiecare creștin, care în această zi are ocazia să tindă conștient spre înțelepciune.

,,Ne învață bunii și străbunii: De azi, omule, nu te vei mai culca afară și nici nu vei mai dormi pe pământ. Căci pe sub el se vor ascunde lighioane, iar frigul nopții va avea lung tăiș. De azi, iarba va îmbătrâni pe câmpuri și va bate prima pală de galben în frunze. De la mesteceni și fân va veni primul semn de toamnă. Cerbul în izvor se se va oglindi și turmele se vor porni de către creste. De azi, amintește-ți, omule, că ești trecător și privește cum înainte de a trece vremea ta, trece vremea tuturor lucrurilor pe care le atingi. Poamele se coc, semințele se scutură, florile se ofilesc și se duc spre pământ.

Dar tu nu-ți încărca azi sufletul cu tristețe, nici nu îl certa, căci așa îți va sta până va da din nou colțul ierbii. Ci ridică ochii tăi spre slăvi și însoțește-te azi cu oameni care înțeleg Înaltul.

Și schimbă-te. Și, dacă ai fost rău, fă-te bun. Și dacă ai făcut rău, fă bine. Și dacă ai urât, iartă. Și dacă ai greșit, îndreaptă. Înțelepțește-te, căci vine toamna".