Salariile ar putea fi plătite nu doar în zilele dinainte stabilite de angajator, ci și la cererea angajaților, atunci când au nevoie.
Este propunerea care apare în concluziile unui studiu american legat de piața muncii. Cercetarea face referire la statele în care este foarte dificil să găsești angajați calificați pentru a ocupa anumite poziții. Studiul vizează inclusiv inclusiv România, care se confruntă de mulți ani cu un exod al forței de muncă bine pregătite.
Din cauza salariilor mici, lucrătorii români preferă să plece în țările occidentale unde sunt mai bine apreciați și beneficiază de condiții mai bune de muncă. Or, o astfel de măsură este văzută ca o facilitate acordată de angajatori pentru salariații bine pregătiți, pentru a-i atrage și a-i fideliza. Astfel, angajaţii români ar putea să-şi primească salariul la cerere și nu doar în ziua stabilită de angajator.
Conform studiului, citat de Antena 3, aproape 80 la sută dintre angajatorii din România au înregistrat probleme în a găsit angajați bine instruiţi în domeniul vizat.
Situația este similară și la americani, unde anumite profesii nu mai au căutare pe piața muncii. Iar acest lucru se reflectă în economie.
Drept urmare companiile americane au adoptat o astfel de soluție care s-ar putea implementa și în România. Angajații își primesc drepturile la cerere, atunci când au nevoie. Iar așa ei își vor putea gestiona finanțele mult mai simplu. În plus, știind că pot primi banii oricând îi solicită, de la angajatori, ei vor fi mai puțini stresați când se vor confrunta cu o cheltuială neprevăzută.
Raluca Turcan despre oferta de locuri de muncă
Zilele trecute, ministrul Muncii, Raluca Turcan anunța că în România, companiile au înregistrat un număr de 309.000 locuri de muncă. Numărul acestora este cu 10.000 mai mare decât cele scoase anul trecut.
„Companiile din România au înregistrat 309.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni ale anului, cu aproape 10.000 mai multe decât tot anul trecut. Deci locuri de muncă există în România, iar acest rezultat se datorează în mare parte și măsurilor luate de la începutul pandemiei, pentru susținerea pieței muncii. În toată perioada crizei sanitare au fost alocați 7,72 miliarde lei pentru a ajuta companiile și în acest fel am protejat 1,4 milioane de locuri de muncă”, spunea Raluca Turcan.
Ea amintea și de problema calificării și profesionalizării forței de muncă din România, precizând că vor fi organizate cursuri de calificare și totodoată vor fi actualizat și Codul Ocupațiilor din România. Astfel ca toate meseriile cerute de angajatori să aibă calificări standardizate