Schimbare radicală pentru persoanele fără NICIUN VENIT: Plătesc contribuție la sănătate doar dacă VOR. IATĂ ce spune noua lege

Schimbare radicală pentru persoanele fără NICIUN VENIT: Plătesc contribuție la sănătate doar dacă VOR. IATĂ ce spune noua lege

În Monitorul Oficial nr. 0408 din 30 mai 2016 a fost publicată legea nr. 112/2016, care aduce modificări importante Codului fiscal, potrivit unui comunicat trimis de specialiștii de la Bența Consult.

Elementul principal constă în faptul că se introduce o procedură opțională la plata contribuției de sănătate datorată de persoanele fizice ce nu realizează venituri, nu sunt scutite de plata contribuției de sănătate prin efectul legii și nici nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane, explică aceștia.

Aceste persoane pot opta între:

- plata contribuției de sănătate în procent de 5,5% lunar prin depunerea declarației de asigurare, contribuția de sănătate datorându-se pentru salariul minim pe economie valabil în luna respectivă;

Ne puteți urmări și pe Google News

- la momentul la care se utilizează serviciile de sănătate publică (spitalizare) – caz în care contribuția de 5,5% se calculează la o bază de calcul reprezentând 7 salarii minime brute de la momentul utilizării serviciilor de sănătate publică.

Noile reguli dacă vreți să achitați lunar contribuția

Pentru persoanele ce optează să plătească lunar, scadența obligației este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția.

În acest sens, se impune depunerea Declarației 604 pentru plata contribuției de sănătate de către persoanele fizice ce nu au venituri și nu sunt scutite ori coasigurate. Desigur, formatul declarației va trebui modificat în conformitate cu noile prevederi.

Și persoanele care vor plăti contribuția de sănătate la momentul spitalizării vor depune aceeași declarație.

Scutire de plată pentru cei care au primit decizii în primele cinci luni din 2016

Legea introduce și o discretă aministie fiscală în sensul că dacă au existat deja persoane fizice ce au primit o decizie de plată a contribuției pentru perioada ianuarie – mai, atunci acestea nu mai sunt obligate la plata debitelor stabilite prin decizie.

Veniturile din investiții, scutite de plată

O altă modificare importantă o reprezintă scutirea de la plata contribuției de sănătate pentru veniturile din investiții (dividende, dobânzi, vânzări acțiuni) și veniturilor din alte surse când aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizică iar baza anuală de calcul este mai mică de 12 salarii minime pe țară.

Legea mai modifică punctual câteva situații privind impozitul pe teren, pe clădiri sau pe mijloace de transport, impozite datorate către bugetul local. Acestea trebuie să fie analizate în contextul întregului cod fiscal. În principiu apar câteva mici scutiri la nivelul impozitelor locale.

Se modifică de asemenea procedura de aplicare a taxei asupra serviciilor de reclamă și publicitate în sensul că față de anii precedenți taxa de reclamă și publicitate datorată la bugetul local se datorează de prestatorul serviciului de reclamă și publicitate până pe data de 10 a lunii următoare celei la care s-a efectuat serviciul.