Schimbare radicală de plan! Rusia vrea să-l ancheteze pe Navalnîi la Berlin

Schimbare radicală de plan! Rusia vrea să-l ancheteze pe Navalnîi la Berlin

Rusia doreşte să-l interogheze pe Aleksei Navalnîi la Berlin, unde este tratat după ce a fost otrăvit cu Noviciok.

Rusia a declarat că nu este implicată în otrăvirea liderului de opoziţie, totuşi, poliţia rusă a anunţat vineri că îi va cere Germaniei să-i permită interogarea opozantului rus Aleksei Navalnîi - victimă a unei otrăviri cu un agent neurotoxic, potrivit Berlinului - o pistă până acum respinsă cu virulenţă de Moscova.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german: nu s-a primit încă o cerere oficială de la Moscova

Navalnîi s-a îmbolnăvit la bordul unui avion, în drum din orașul siberian Tomsk spre Moscova, la sfârșitul lunii august, și a fost internat după aterizarea de urgență a avionului în orașul Omsk. Apoi a fost dus la clinica Charite din Berlin, unde autoritățile germane au spus că „dovezi fără echivoc” indică faptul că liderul opoziţiei ruse a fost otrăvit cu agentul Novociok, dar Kremlinul neagă vehement. Mai mult, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a caracterizat acuzaţiile venite de la Berlin drept „lipsite de sens”. Liderii occidentali susțin că otrăvirea a fost probabil ordonată de autoritățile din Rusia și au cerut Moscovei să investigheze în mod transparent otrăvirea politicianului opoziţiei. În declarația sa de astăzi, 11 septembrie, poliția de transport siberiană a declarat că a efectuat „verificări” a ceea ce s-a întâmplat și a publicat câteva constatări privind activitățile lui Navalnîi. Potrivit politiei siberiene de transport, Alexei Navalnîi a mâncat la hotelul Xander, la restaurantul Velvet și într-un apartament unde a ținut întâlniri cu membrii echipei sale la Tomsk. De asemenea, s-a oprit la cafeneaua Viena de pe aeroportul din Tomsk pentru a lua un ceai înainte de a urca în avion. Declarația mai spune că cinci dintre asociații lui Navalnîi care îl însoțeau la Tomsk au fost interogați de poliție, în timp ce un al șaselea asociat, Marina Pevcih, care este rezidentă permanentă în Marea Britanie, nu a fost disponibilă pentru audieri.

Poliția lucrează acum la depistarea altor pasageri care se aflau la bordul avionului

Ministerul Apărării din Germania a declarat că datele despre Navalnîi au fost furnizate Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga. Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a repetat ieri poziția Moscovei cu privire la incident, spunând că Rusia „nu are motive să lanseze o anchetă” în situația din jurul lui Navalnîi.

„Medicii noștri l-au salvat pe Navalnîi, nu au găsit nicio urmă a vreunei arme chimice în testele care i-au fost făcute. Nu am primit nicio dovadă din Germania care să ne ducă la concluzia că vorbim despre o crimă premeditată aici”, a spus Nebenzia.

Alexei Navalnîi a ieșit din comă și răspunde la comenzile medicilor

Reprezentanții Spitalului Charite din Berlin au declarat luni că starea lui Navalnîi s-a îmbunătățit, permițând medicilor să îl scoată pe acesta din coma indusă medical și să-i reducă treptat ventilația mecanică. Aceștia au menționat că Navalnîi este receptiv, dar „consecințele pe termen lung ale otrăvirii grave nu pot fi încă excluse”, notează România Liberă.

Ne puteți urmări și pe Google News