Un proiect hotărâre de guvern, aflat în dezbatere publică, care se referă la contractele individuale de muncă, arată că aceste documente se vor putea semna electronic, fără ca angajatul să mai meargă la biroul de resurse umane pentru semna fizic.
În proiectul de ordonanță de Guvern se prevedă că angajatorul va putea folosi semnătura electronică calificată pentru a înregistra contractul individual de muncă în programul Revisal, singurul registru național de evidență a angajaților din România.
Pentru acest lucru, Serviciul de Telecomunicați Speciale va comunica, la cererea angajatorilor din domeniul public, coduri de certificare, cu ajutorul cărora pot fi semnate electronic documentele înscrise în Revisal. Pentru firmele private, codurile care atestă semnătura electronică vor fi obținute de la firme private speciale desemnate pentru a activa în acest domeniu.
Modificările legislative se vor referi și la românii care lucrează de acasă. Aceștia vor fi obligați pe bază de semnătură ”să respecte procedurile menite a asigura secretul de serviciu și confidențialitatea informațiilor și a documentelor utilizate”.
Telemunca va fi reglementată mai bine
Pentru românii care vor semna contracte individuale de muncă, prin sistemul telemuncă, nu va mai fi nevoie de celebrul instructaj în domeniul securității și sănătății în muncă, atunci când se încadrează sau își schimbă locul de muncă. De asemenea, angajatorul va putea s- își verifice angajatul dacă acesta se află muncă din locul unde a precizat că este, cu ajutorul tehnologiei.
Actul normativ reglementează telemunca ce reprezinta o forma de organizare a muncii în care activitatea salariaților este desfășurată efectiv într-un loc diferit de sediul angajatorului, cu ajutorul tehnologiei.
Telemunca poate fi desfășurata doar prin acordul de voință al angajatorului și al salariatului, în baza unui contract individual de muncă. Concret, telemunca este „forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de munca organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”.
Un salariat care acum lucrează în condiții obișnuite de muncă nu va fi trecut automat la statutul de telesalariat decăt cu acordul sau, dar nici nu va putea trece la regimul de telesalariat dacă angajatorul nu e de acord cu asta.