Schimbare majoră în sistemul bugetar. Toți angajații la stat sunt obligați să facă asta

Angajați la stat. Sursa foto: pixabay

Sistemul bugetar ar putea să treacă printr-o serie de modificări. Cea mai importantă dintre ele este interzicerea cumulului de funcții în instituții și companii finanțate din bugetul de stat. Există, însă, și o serie de excepții.

Modificarea este, încă, la stadiul de proiect de act normativ și se află pe masa Senatului. Proiectul a fost depus de PSD, în urmă cu câteva zile, și prevede faptul că bugetarii nu mai pot incheia mai multe contracte individuale de muncă în același timp. Excepție de la regulă fac demnitarii și alte câteva categorii de bugetari.

Angajați la stat. Interdicții

În document se interzice cumulul de funcții finanțate din bugetul de stat. Astfel, o persoană nu poate să fie titluarul a două sau mai multe contracte individuale de muncă în cadrul aparatului bugetar. De asemenea, nu are voie să fie beneficiarul a două sau mai multe acte de numire în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale șoi societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat.

Angajați la stat, proiect de lege

Demnitarii, exceptați de la lege

De la lege vor fi exceptate activităţile din domeniul privat, precum și cumulul de funcţii bugetate de la bugetul de stat cu oricare funcție din domeniul privat. De asemenea, imposibilitatea cumulului nu se va aplica persoanelor alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie.

O astfel de măsură este necesară pentru a se evita conflictului de interese, se arată în nota de fundamentare a documentului. Actul normativ este necesar deoarece ar putea apărea situaţii de incompatibilitate sau interese contradictorii atunci când o persoană ocupă simultan mai multe funcţii.

Nu în ultimul rând, s-ar reduce povara financiară a bugetului public prin optimizare cheltuielile publice.