Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de vineri, printr-o ordonanţă, modificarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.
Actul normativ modifică şi completează articolul 41 din Legea nr. 10/1995 în sensul includerii domeniului infrastructurii de interes naţional din domeniul aviaţiei, din domeniul naval şi domeniul aferent infrastructurii de metrou gestionate de SC Metrorex SA.
În baza acestei completări urmează să se elaboreze de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii regulamentul de recepţie, fără a mai fi avizat în prealabil de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
"Prin prezentul proiect de act normativ se urmăreşte crearea cadrului legal astfel încât să se poată recepţiona ca fiind terminate, loturi, secţiuni, sectoare, părţi sau obiecte de lucrări incluse în autorizaţia de construire, prevăzute într-un contract sau în contracte de execuţie diferite, în situaţia în care acestea pot fi utilizate separat, conform destinaţiei lor ", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Schimbările care vor fi adoptate astăzi
Potrivit documentului, avizul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se obţine în procesul de promovare şi avizare interministerială a actului normativ de reglementare a recepţiilor pentru infrastructura de transport de interes naţional şi de metrou gestionate de SC Metrorex S.A.
Executivul va discuta şi un proiect de lege pentru modificarea articolului 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal referitor incitarea la ură sau discriminare.
Conform modificării propuse, "incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
Ce prevede legislația
Potrivit legislaţiei în vigoare, "incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
În şedinţa de Guvern va fi analizat, în primă lectură, şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.
Pe agenda reuniunii guvernamentale figurează şi un proiect de hotărâre privind rechemarea şi numirea unor consuli generali.
Cabinetul Ciolacu va discuta şi un document de politici publice privind ameliorarea funcţionării sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene (SNGAE).
sursa: Agerpres