Schimbare fundamentală, la doi ani de la pandemia de coronavirus. În București, lucrurile revin la normal

Sursa:Echinox

Cererile pentru spaţiile de birouri din Bucureşti s-a dublat în primul semestru, la peste 70.000 de metri pătraţi (mp), după ce industria a suferit mari pierderi în cei doi ani de pandemie. O analiză a arătat că este vorba despre un record.

Cererea nouă pentru spaţiile de birouri din Bucureşti a crescut considerabil în primul semestru, la peste 70.000 de metri pătraţi (mp), comparativ cu perioada similară a anului trecut. Analiștii spun că industria o duce mai bine chiar și decât înainte de pandemie.

„Piaţa de birouri din Bucureşti a revenit la nivelurile de cerere de dinaintea pandemiei, spaţiile industriale şi logistice merg dintr-un record în altul, în timp ce piaţa de investiţii ar putea atinge cel mai ridicat nivel de tranzacţii din ultimii peste 10 ani, potrivit Raportului Colliers pentru prima jumătate a anului 2022. Cu toate acestea, contextul actual a devenit mult mai dificil, ceea ce a condus la temeri legate de o încetinire economică generalizată în rândul ţărilor occidentale, fapt care ar afecta perspectivele pe termen scurt şi mediu ale României şi, prin urmare, perspectivele pieţei imobiliare locale”, se arată într-o analiză Colliers.

Piaţa de birouri este considerată un barometru pentru sectorul imobiliar comercial şi, prin urmare, faptul că rata de neocupare a scăzut spre 15% în Bucureşti la mijlocul anului, de la 16,5% la sfârşitul anului 2021 este reprezentativ pentru o redresare rapidă, se menţionează în analiză.

Ce se întâmplă cu piața de birou

„În pofida rezultatelor atât de bune ca în ultimele trimestre, plus un portofoliu solid de tranzacţii în toate sectoarele imobiliare importante, nu suntem totuşi entuziasmaţi pentru evoluţia activităţii pe termen apropiat. De fapt, înclinăm spre o abordare prudent optimistă, deoarece riscurile globale sunt mai mari decât au fost vreodată în ultimii ani, iar o economie mică şi deschisă ca a României nu prea poate face altceva decât să se lase dusă de val, indiferent de direcţia în care merge”, menţionează Laurenţiu Lazăr.

Sectorul de spaţii industriale şi logistice s-a apropiat de nivelul de 6 milioane de metri pătraţi la mijlocul anului 2022.

„În ceea ce priveşte investiţiile, după tranzacţii în valoare de 336 de milioane de euro în primul semestru suntem în creştere cu aproximativ 13% faţă de anul trecut, dar observăm şi un calendar încărcat de tranzacţii viitoare, care, dacă vor fi încheiate, ar duce la o valoare record de peste un miliard de euro. Acestea fiind spuse, este important să observăm provocările care ne aşteaptă, deoarece temerile legate de creşterea globală şi presiunile inflaţioniste sunt o ameninţare pentru viitorul multor economii şi ar putea duce la presiuni negative asupra activelor imobiliare din economiile occidentale”, subliniază Laurenţiu Lazăr, potrivit Agerpress.