"Nu ne-am opus niciodată unor relaţii mai apropiate cu UE, noi înşine dorim această apropiere", a asigurat liderul de la Kremlin, care a atras însă atenția că, în afara unei analize atente, „piețele noastre” riscă să fie invadate de produse europene, ceea ce ar aduce prejudicii interesului național rusesc. "Dacă discuţiile au loc în timp util, atunci nu va fi nici o problemă. Aceasta este valabil atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina", a mai declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin, confruntat cu o serie de sancțiuni ale Occidentului, ale căror efecte asupra economiei ruse încep să se simtă din ce în ce mai pregant, are de luptat și cu o tot mai accentuată tendință centrifugă în CSI. Până mai ieri, cel mai fidel aliat al Moscovei, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a început să-și anunțe veleitățile naționaliste.

Într-un interviu recent pentru un post kazah de televiziune, el a condamat sever intenția Rusiei de a schimba frontierele naționale în Europa. Mai mult, liderul de la Minsk a amenințat că Rusia poate dispărea de pe hartă, dacă sunt aduse în discuție granițețe Imperiului Mongol: "În acest caz, ar trebui să fie cedat Mongoliei şi Kazahstanului şi altor state practic tot teritoriul Rusiei, Europa de Vest şi Europa de Est, cu excepţia Belarusului", a explicat Lukaşenko. "În aceste condiţii, de ce să revenim la ce a fost în trecut? Nu putem modifica din nou frontierele", a avertizat Lukașenko.