Schimbare cruciala de strategie a NATO la Bucuresti

Schimbare cruciala de strategie a NATO la Bucuresti

Organizatia Nord-Atlantica trebuie sa fie pregatita sa lanseze lovituri nucleare preventive pentru a incerca sa opreasca „iminenta” raspandire a armelor nucleare si a altor arme de distrugere in masa.

Aceasta este concluzia unui raport privind strategia „noii Aliante”, realizat de un grup format din cinci strategi si ofiteri militari de rang inalt, releva cotidianul „The Guradian”.

Raportul a fost intocmit de John Shalikashvili, fost comandant al NATO in Europa, Klaus Naumann, considerat unul dintre cei mai importanti strategi militari ai Germaniei si ai Aliantei in anii ‘90, Lordul Peter Inge, fost sef al Statului Major al armatei britanice, Henk van den Breemen, fost sef al Statului Major al armatei olandeze, si Jacques Lanxade, fost sef al Statului Major al armatei franceze.

Autorii raportului fac apel la o reforma majora a NATO, pledand pentru un nou pact care sa atraga SUA, NATO si UE intr-o „strategie majora” pentru a face fata amenintarilor militare si teroriste impotriva statelor occidentale.

Cei cinci sustin ca, pentru protejarea statelor membre si a intereselor lor, un atac preventiv cu arme nucleare reprezinta „un instrument indispensabil” din moment ce „pur si simplu nu exista perspectiva unei lumi lipsite de armament nuclear”. „Riscul continuarii proliferarii nucleare este iminent si, odata cu acesta, pericolul unui razboi nuclear, desi limitat ca amploare, s-ar putea contura”, sustin autorii documentului.

Documentul, de 150 de pagini, a fost prezentat Pentagonului si secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, propunerile urmand sa fie dezbatute la summitul organizatiei care se va desfasura in aprilie la Bucuresti. Tot atunci, se asteapta ca NATO sa lanseze invitatii de aderare pentru cel putin trei state balcanice - Croatia, Albania si Macedonia.

Solutii vechi pentru provocari noi

Klaus Naumann a admis insa ca optiunea privind prima lovitura nucleara a nascut controverse chiar si printre autorii acestui raport. Rezervarea dreptului de a initia un atac nuclear a fost si elementul central al strategiei Vestului in Razboiul Rece cu fosta Uniune Sovietica. Totusi, criticii argumenteaza ca instrumentul care s-a dovedit eficient pentru infruntarea unei superputeri nucleare nu mai este adecvat.

Expertul in politica europeana externa si de securitate Robert Cooper a declarat ca a fost uimit de raportul celor cinci. „Poate ca vom folosi primii armele nucleare, dar as fi precaut in a spune asta cu voce tare”, a declarat specialistul de la Bruxelles.

PUNCTE-CHEIE IN RAPORT

Principale amenintari:

> fanatismul politic si fundamentalismul religios

> „latura intunecata a globalizarii” reprezentata de terorism, crima organizata si raspandirea armelor de distrugere in masa

> schimbarea climatica si securitatea energetica

> subrezirea statelor-natiune si a unor organizatii ca ONU, NATO, UE

Principale schimbari propuse:

> luarea rapida a deciziilor prin eliminarea dreptului national de veto

> abolirea protestelor nationale de genul celor care au afectat campania NATO din Afganistan

> utilizarea fortei fara autorizare din partea Consiliului de Securitate al ONU atunci cand „se impune o actiune imediata”.

Ne puteți urmări și pe Google News