Schimb de voturi, corupție și mafie: o anchetă zguduie Sicilia

Schimb de voturi, corupție și mafie: o anchetă zguduie Sicilia

Schimb de voturi, corupție și mafie: o anchetă zguduie Sicilia. A fost arestat deja un primar, iar vicepreședintele Regiunii este suspendat.

Vicepreședintele Regiuni Sicilia, de la Liga Nordului, suspendat

După ce a trecut de la UDC la un fel de listă civică regională, după care la Italia Viva, la PD și apoi la Liga Nordului miercuri, Luca Sammartino, vicepreședintele Regiunii Sicilia, a fost suspendat timp de un an din funcţiile publice.

O poveste urâtă cu accente mafiote - care nu îl privesc direct pe exponentul politic - și de corupție, cu referire la campania electorală din 2019, când Sammartino milita pentru democraţi și o susținea pe candidata PD de atunci la alegerile europene, Caterina Chinnici, care acum a trecut corp şi suflet la Forza Italia.

Actualul reprezentant al Ligii Nordului tocmai se întorsese de la Verona, unde, în calitate de consilier regional pentru Agricultură, reprezentase Sicilia la Vinitaly (cel mai important târg mondial de vin și băuturi spirtoase), când operațiunea carabinierilor denumită Pandora, cu o referire deloc voalată la celebra cutie inepuizabilă a surprizelor, a început în zorii zilei de miercuri, cu participarea a o sută de oameni detaşaţi în provinciile Etna și Palermo, sub coordonarea Direcției raionale anti-mafia (DDA) Catania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sammartino, judecta deja în altă cauză

Situația lui Sammartino (care este deja judecat pentru schimb de voturi, tot în oraşul său natal, Catania) îl pune acum în dificultate pe guvernatorul sicilian Renato Schifani, membru al formaţiunii Forza Italia, care conduce o coaliție de centru-dreapta deja destul de agitată în acest moment.

Judecătorul de instrucție a emis unsprezece măsuri de supraveghere judiciară împotriva unor reprezentanți politici, oficiali municipali și antreprenori, acuzați de schimb electoral politico-mafiot, extorcare agravată prin metodă mafiotă, corupție agravată, instigare la corupție și tulburarea libertății licitațiilor.

Faptele cercetate de unitatea de anchetă a carabinierilor se referă la perioada cuprinsă între 2018 și 2021. În timpul anchetei coordonate de Parchetul Raional din Catania și desfășurate de Unitatea de Investigații din Catania au fost descoperite înțelegeri ilicite între unii administratori ai Municipiului Tremestieri Etneo (CT) și elemente apropiate bandei mafiote Santapaola-Ercolano, privind alegerea în 2015 a actualului primar din hinterlandul Catania, Santi Rando.

Un primar din Sicilia, arestat

La rândul său primarul, care astăzi a ajuns la închisoare pentru schimb electoral politico-mafiot și corupție agravată, considerat un amic fidel al lui Sammartino, ar fi responsabil de „degenerarea afacerilor” în municipiul său.

În acest context iese în evidenţă rolul lui Luca Rosario Sammartino, dispus să garanteze un fel de pact între Rando și principalul său adversar din consiliul orașului, Mario Ronsisvalle, proprietarul unei farmacii din Tremestieri care ar fi obținut o reducere a numărului farmaciilor în planul organic municipal în schimbul sprijinului electoral acordat atât la alegerile europene de acum cinci ani cât și la alegerile locale ulterioare candidatului susţinut de Sammartino pentru alegerile de la Strasbourg.

Reacția Ligii Nordului a fost extrem de dură: „Este deconcertant faptul că, deși investigațiile s-au făcut în perioada 2018 și 2021, măsurile au fost luate abia astăzi, cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor europene. Suntem siguri că Sammartino își va putea dovedi nevinovăția”

(Articol de Riccardo Arena, La Stampa; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)