România în Schengen. Comisia Europeană: Aderarea terestră ține de un singur document

România în Schengen. Comisia Europeană: Aderarea terestră ține de un singur document Vamă Giurgiu. Sursa foto: Dreamstime

Spațiul de liberă circulație(Schengen)funcționează bine, deși structurile de poliție europene ar putea să colaboreze în mai multe situații, spun oficialii europeni, într-un raport pe anul 2023. În ceea ce privește aderarea României și a Bulgariei cu drepturi depline(n.r. pe cale terestră) aceasta nu ar avea mari impedimente, ci este necesară o decizie suplimentară a Consiliului Europei.

Spațiul Schengen. Aderarea terestră a României ține de îmunătățirea zonei de liberă de circulație

Schengen

Schengen. Sursa foto: Dreamstime

Conform oficialilor europeni, România și Bulgaria nu au fost primite în Schengen din cauza unei „lacune” în implementare. Prin urmare, nu se susțin afirmațiile cancelarului Austriei, Karl Nehammer, cu privire la problemele țării noastre, specifice, în „combaterea” traficului de migranți.

„Spaţiul Schengen a devenit cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume. Garantând călătorii fără probleme şi în condiţii de siguranţă pentru o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, spaţiul Schengen este esenţial pentru competitivitatea Uniunii Europene”,transmite Comisia Europeană, prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform raportului Comisiei Europene, consultat de news.ro,  normele Schengen sunt bine aplicate, deşi există unele lacune în materie de implementare. Mai exact, aceste erori se referă la:  un cadru legislativ consolidat, fiind utile mai multe eforturi pentru punerea în aplicare a noilor măsuri, inclusiv a cooperării poliţieneşti, pentru a elimina treptat controalele de lungă durată la frontierele interne, un cadru de guvernanţă Schengen integrat, pentru care Comisia Europeană va continua să lucreze în vederea unei analize mai complete a datelor, în strânsă cooperare cu agenţiile UE şi cu statele membre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Klaus Iohannis: „Aderarea completă a României la Schengen, obiectivul țării noastre”

Iohannis

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Astfel, măsurile catologate  istorice pentru completarea spaţiului Schengen cu Bulgaria şi cu România, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime de la 31 martie 2024, sunt instrumentele care îmbunătățesc zona de liberă circulație din Europa.

Șeful statului, Klaus Iohannis, a menționat, în repetate rânduri, că obiectivul principal al României, rămâne obiectivul țării noastre, care va fi atins în viitorul apropiat.