Schemele de finanțare a partidelor afiliate lui Șor. 15.000.000 de dolari pentru coruperea alegătorilor

Sursa foto: Captură video

Republica Moldova. Noi acțiuni de investigații ce vizează finanțarea partidelor afiliate lui Ilan Șor. Polițiștii și procurorii anticorupție au efectuat joi peste 25 de percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice. Circa 130 mii de cetățeni sunt în vizorul poliției. Pe conturile acestora, numai în septembrie ar fi fost transferați din Federația Rusă peste 15 milioane de dolari.

Informațiile au fost prezentat de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. În cadrul descinderilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și sume de bani în diferită valută.

Racolau persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani

În timpul unui briefing de presă, Viorel Cernăuțeanu a specificat că perchezițiile au avut loc în cadrul unei cauze penale pornită pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali. Acțiunile documentate ar fi fost săvârșite în proporții deosebit de mari. Infracțiunile investigate vizează și spălarea de bani înfăptuită de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari.

Schema deconspirată de polițiști și procurori/Sursa foto: politia.md

Conform materialelor, persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani. În ajunul alegerilor, acestea urmau a fi anunțate prin intermediul grupurilor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat. Totodată, aceștia urmau să selecteze opțiunea „Nu” la referendum.

Activitatea era organizată într-o formă ierarhică bine organizată

Potrivit poliției, grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitatea „într-o formă ierarhică bine organizată”. Aceasta ar fi formată din 130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului. Aceștia ar fi remunerați lunar cu 45 mii de lei (circa 2 200 de euro).

La fel, în acțiuni ar fi implicați circa 1 927 de președinți de sector. Aceștia ar racola și dirija activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit. Persoanele ar fi remunerate lunar cu 4 600 de lei (230 de euro). Aceștia sunt urmați de peste 50 mii activiști care racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit. Persoanele fiind remunerate lunar cu 4 600 de lei (230 de euro). La fel, ar fi vizați și peste 70 mii de simpatizanți racolați să aleagă la referendum opțiunea „Nu”, precum și candidatul indicat. Aceștia ar fi remunerați lunar cu suma de 1 800 lei (90 de euro).

„Republica Moldova este subiectul unor atacuri directe care vin din Federația Rusă sub diferite forme. Una dintre acestea este finanțarea ilegală a partidelor. Doar la ziua de astăzi poliției îi sunt cunoscute peste 130 de mii de persoane implicate în aceste acțiuni. Doar pentru luna septembrie, peste 15 milioane de dolari au fost transferați în adresa acestor persoane, care au diferite roluri în grup”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Viorel Cernăuțeanu și Veronica Dragalin/Sursa foto: captură video

„Aceste transferuri au drept scop perturbarea procesului electoral în Republica Moldova și nu urmăresc doar nemijlocit coruperea, dar și alte acțiuni precum organizarea de proteste și destabilizări. În acest context, țin să reiterez că pentru toate acțiunile fiecare persoană implicată este pasibilă de răspundere”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu.

Amenzi usturătoare pentru membrii grupului

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a remarcat că „toate persoanele din schemă, în funcția de gradul de implicare, riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani și amenzi de până la 1 milion de lei (50 mii de euro)”.

De asemenea, unii membri ai grupului „riscă și aplicarea sechestrelor pe averea deținută”.

Organele de forță investighează mai multe episoade privind finanțarea ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Reprezentanții grupului criminal, ar pune pe roate diverse scheme de introducere și transmitere în țară a valutei străine.

Acțiunile de urmărire pe marginea dosarului continue.