Schema lui Fenechiu din afacerea "Transformatorul"

Liderul liberal de la Iaşi a pus la cale un mecanism prin care a vândut transformatoare ruginite la preţuri de utilaje noi, afacere din care s-a ales cu două milioane de euro.

Liberalul Relu Fenechiu este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru afacerile pe care le-a făcut cu Societatea de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Moldova (SISEE). În dosar, despre care s-a aflat în urmă cu o lună, liderul liberal este acuzat că, în loc să vândă transformatoare electrice de mare putere noi, a livrat unele aflate în stare avansată de degradare.

„Evenimentul zilei“ a obţinut detalii ale afacerii în care sunt implicate nume grele ale politicii româneşti, fabrici de stat şi firme-fantomă. Potrivit procurorilor, SISEE Moldova a achiziţionat de la firmele lui Relu Fenechiu aparatură electrică veche de 20-30 de ani pentru care a plătit mai mult decât pentru una nouă.

Tranzacţiile care fac obiectul dosarului de la DNA au avut loc în perioada 2002-2004, când SISEE Moldova a cumpărat de la patru firme transformatoare de tensiune, întrerupătoare şi alte componente în valoare de aproximativ 2,8 milioane de euro. Firmele respective sunt Europlus, La Rocca, Fene Grup şi Tehnorom. În afară de Europlus, Relu Fenechiu deţine calitatea de acţionar semnificativ la toate aceste societăţi comerciale.

Mergând înapoi pe drumul transformatoarelor, procurorii au descoperit că aparatura electrică a ajuns la firmele lui Relu Fenechiu de la o societate din Iaşi, DM Grup, care aparţine unei anumite familii Stănescu. La rândul ei, firma DM Grup a cumpărat transformatoarele de la diferite familii de ţigani care le-ar fi „procurat“ de la diferite societăţi. Apoi i le-a vândut „domnului Relu“, după cum a recunoscut Dragoş Stănescu.

Cerere de ofertă în loc de licitaţie publică

Dosarul „Transformatorul ruginit“ vizează şi alţi doi foşti miniştri în guvernul Tăriceanu. Este vorba despre Cristian Adomniţei, fost ministru al educaţiei, şi Tudor Chiuariu, fostul ministru al justiţiei.   Adomniţei a participat pe post de „mână moartă“, spun procurorii, la procedurile de achiziţie prin selecţie de oferte organizate de SISEE Moldova, iar Tudor Chiuariu în calitate de jurist al unor societăţi comerciale din grupul de firme controlate de Relu Fenechiu.

În afară de politicieni, în această afacere mai sunt cercetaţi mai mulţi directori de la SISEE Moldova deoarece au semnat procesele- verbale de recepţie a aparaturii electrice fără ca aceasta să întrunească normele de calitate şi au organizat proceduri de cereri de ofertă în loc de licitaţii publice.

Condiţiile impuse de SISEE Moldova pentru achiziţia aparaturii electrice erau de aşa natură încât doar firmele lui Fenechiu se puteau clasifica.

De exemplu, una dintre aceste condiţii se referea la existenţa pe stoc a produselor de care SISEE avea nevoie. O altă acuzaţie li se aduce directorilor SISEE Moldova şi se referă la faptul că aceştia au semnat documentele de recepţie a transformatoarelor doar din punct de vedere cantitativ, fără să se uite la calitatea aparaturii cumpărate sau fără să semnaleze că acestea nu erau noi.

Oficialii SISEE Moldova au declarat, sub protecţia anonimatului, că transformatoarele au fost cumpărate, în baza unor cereri de oferte, sub eticheta de componente, în condiţiile în care, dacă ar fi fost vândute ca instalaţii, costul acestora ar fi fost mult mai mare. În plus, ar fi trebuit organizată licitaţie publică, iar plata să fie efectuată din suma alocată pentru investiţii.

Certificate ISO pe transformatoare ruginite Anchetatorii au mai descoperit că, pentru livrările efectuate de firmele La Rocca şi Tehnorom SRL, au fost întocmite declaraţii de conformitate şi certificate de garanţie, deşi niciuna dintre cele două firme nu avea calitatea de producător al aparaturii electrice tranzacţionate.

Un exemplu este procesul-verbal de conformitate întocmit de SC La Rocca SRL care a vândut către SISEE Moldova 18 separatoare de 123 KVA şi şase dispozitive de acţionare. Mergând mai departe, în evidenţele contabile ale firmei La Rocca apare consemnat că aparatura a fost cumpărată de la Fene Grup SA, firmă care a cumpărat aparatura, la rândul ei, de la DM Grup SRL. Ultima firmă nu deţine acte de provenienţă pentru cele 18 separatoare de 123 KVA şi şase dispozitive de acţionare.

Aparatura electrică cumpărată de SISEE Moldova de la firmele lui Relu Fenechiu avea certificate de garanţie din care rezulta că ar fi fost fabricată şi verificată conform standardelor de calitate impuse de Uniunea Europeană, care respectă prevederile sistemului calităţii „SR ISO 9001/95“.   O cercetare mai atentă a relevat însă faptul că plăcuţele de identificare a transformatoarelor fuseseră reinscripţionate cu date nereale. De exemplu, după cum au descoperit anchetatorii, cercetând seriile de fabricaţie ale transformatoarelor, aparatele au fost construite la Electroputere Craiova în anii 1970-1980 sau la TMD SA Filiaşi între anii 1972- 1988, dar în niciun caz la datele trecute în acte.

  BĂNET

Sumele plătite de SISEE Moldova către firmele lui Relu Fenechiu   La Rocca SRL                           2,65 milioane lei

Fene Grup SRL                         1,68 milioane lei

Tehnorom SRL                         3,17 milioane lei

Total:                                       7,5 milioane lei (aproximativ 1,9 milioane de euro)

Relu Fenechiu, deputat PNL: " Chiuariu nu are nicio legătură. Am avut un contract de asistenţă juridică cu firma lui de avocatură şi, pentru că apărea acest contract, a apărut şi el. Adomniţei a vrut să vândă şi el un transformator printr-o firmă de-a lui. " 

INTERVIU

Relu Fenechiu: „A fost nişa pe care am exploatat-o ca om de afaceri“

Deputatul liberal Relu Fenechiu ne-a declarat că nu are nicio vină şi că întreg scandalul are iz electoral şi porneşte de la un denunţ făcut de câţiva ziarişti de la Iaşi.

„Evenimentul zilei“: Aţi fost citat la DNA pentru afacerea cu transformatoarele? Relu Fenechiu: Eu ştiu că am mai multe dosare la DNA. E vorba despre nişte reclamaţii făcute de fostul ziar „Ziua de Iaşi“, al cărui patron este trimis în judecată pentru şantaj. Înainte de povestea asta a fost un control al Fiscului de la Iaşi. Acum fac obiectul unor cercetări prealabile la DNA.

Aveau certificate de garanţie aceste transformatoare? La recepţia unui astfel de utilaj participă zeci de oameni. Poveşti pot fi spuse multe. Afacerile astea s-au derulat în opt ani. Am vândut zeci, sute de astfel de transformatoare la societăţi de stat, dar 90 la sută au fost vândute către Electrica.

Se spune că aceste transformatoare sunt ruginite. Nu ştiu de unde este această poveste. Este adevărat că 90 la sută din ele nu erau noi, dar tot sistemul energetic naţional e construit pe un anumit tip de transformatoare. Asta a fost nişa pe care eu am exploatat-o ca om de afaceri şi am cumpărat de la multe companii de stat care erau în faliment aceste transformatoare pe care le-am revândut.

A fost organizată licitaţie sau selecţie de oferte? Da, erau licitaţii organizate şi vă pot spune că în opt ani am derulat afaceri de vreo 70 şi ceva de miliarde. Asta spun cei de la DNA.

Adomniţei şi Chiuariu ce rol joacă în această afacere? Chiuariu nu are nicio legătură. Am avut un contract de asistenţă juridică cu firma lui de avocatură şi, pentru că apărea acest contract, a apărut şi el. Adomniţei a vrut să vândă şi el un transformator printr-o firmă de-a lui.

Sunt modificate datele de fabricaţie? Eu, personal, nu ştiu să fi fost o chestie de asta. Transformatoarele au plăcuţe nituite ca şi la maşini şi nu văd cum s-ar putea face o astfel de modificare. Dar în opt ani se poate găsi o factură de pe care să lipsească un cod fiscal sau o virgulă nepusă. Eu am trăit perioada de opoziţie când eram controlat la sânge de duşmanii politici, PSD.