Cu ce rămâi când DRAGOSTEA DISPARE. Schema după care se împarte averea la divorţ

Cu ce rămâi când DRAGOSTEA DISPARE. Schema după care se împarte averea la divorţ

Soţii care nu vor scandal au posibilitatea să se despartă la notar. Vezi ce se întâmplă în cazul în care nu vă înțelegeți și trebuie să împărțiți mai multe bunuri, poate și o casă luată printr-un credit aflat în derulare.

Pe cât de greu este divorţul, pe atât de greu este partajul, îşi spun de cele mai multe ori soţii, care uită parcă toţi anii petrecuţi împreună în momentul în care trag linie şi încep să facă împărţeala agoniselii de-o viaţă.

Legea vine totuşi în sprijinul celor care nu vor să-şi spele rufele murdare prin săli de judecată şi le permite să se despartă pe cale amiabilă la notar şi să-şi facă rânduiala pro­prie­tăţilor fără tam-tam. Dacă trag cu dinţii de avere, doar judecătorul îi poate despărţi. Despărţire amiabilă, din 2011

Noul Cod Civil, care a intrat în vigoare anul trecut, le permite soţilor să se despartă amiabil la notar. "Părţile sunt înţelese asupra bunurilor cu care rămân, indiferent de criterii. De exemplu, au cinci case şi se pun de acord ca unul dintre ei să rămână cu trei, iar altul cu două", explică notarul Ruxandra Pană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soţii care nu se înţeleg sunt obligaţi să meargă în instanţă, unde doar bunurile dobândite după căsătorie se împart. Moştenirile, donaţiile sau alte bunuri achiziţionate înainte de această dată nu fac obiectul partajului, indiferent câţi ani de căsnicie au la activ. "Există o poveste cu care vin toţi clienţii că bunurile deţinute de dinainte de căsătorie se împart dacă au trecut cinci ani de căsnicie. Este un mit. Doar bunurile dobândite de soţi în timpul căsniciei sunt considerate co­pro­prietăţi în devălmăşie şi se împart la jumătate", explică avocatul Antonia Enache, de la cabinetul bucureştean de avocatură cu acelaşi nume. Cât contează dacă ai avut salariul mai mare Totuşi, instanţa poate face împărţeala în funcţie de contribuţia fiecărui soţ la achi­­ziţionarea acelui bun. "De exemplu, în cazul femeilor casnice se poate dovedi destul de uşor că s-au ocupat de creşterea copiilor sau de gospodărie cu ajutorul martorilor", adaugă avocatul.

Încheierea unei convenţii matrimoniale înainte de căsătorie, care să reglementeze modul în care se împart bunurile în caz de divorţ, ar putea simplifica mult lucrurile. "Soţul vinovat în mod exclusiv de divorţ e obligat să-i plătească despăgubiri sau o pensie de întreţinere celuilalt, în funcţie de venit.“ ANTONIA ENACHE, avocat

CAZ SPECIAL

Cum se împarte casa luată prin credit

Un proces tipic de partaj, în care soţii deţin, de exemplu, un apartament şi câteva bunuri, se poate finaliza cu atribuirea apartamentului şi a bunurilor către unul din soţi, cu obligarea acestuia de a-l despăgubi pe celălalt cu o sumă egală de bani cu valoarea cotei sale de con­tribuţie. O situaţie mai complicată este aceea în care cei doi soţi deţin bunuri cumpărate prin credite aflate în derulare. "Trebuie avută o discuţie cu banca, creditul ipotecar trebuie refăcut şi transferat soţului cu cel mai mare venit, care rămâne, de altfel, şi cu bunul. Celălalt soţ este despăgubit ca atare", precizează avocatul Antonia Enache. Citiţi şi:

  • Milionarul George Cornu se codeşte: „Poate voi fi împreună cu Marina Almăşanu”