Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, a declarat că cele cinci persoane care au fost luate de mascaţi de la Operă au fost conduse la secţia de poliţie şi amendate pentru nerespectarea măsurilor de ordine pentru buna desfăşurare a manifestării culturale, scrie Agerpres.

Practic, în momentul în care concertul vocal simfonic ''The Armed Man – Misă pentru pace'' a ajuns la momentul rugăciunii în limba arabă, câteva persoane au perturbat spectacolul, au vociferat şi au început să cânte imnul naţional ''Deşteaptă-te, române!''.

Cei cinci, printre care liderul Noua Dreaptă Cluj, au fost evacuaţi cu ajutorul luptătorilor trupelor speciale şi conduşi la poliţie, după care spectacolul a fost reluat.

Potrivit site-ului Operei Naţionale Cluj-Napoca, concertul ''The Armed Man – Misă pentru pace'', al compozitorului galez Karl Jenkins, a fost ales pentru deschiderea noii stagiuni, fiind o misă în 13 părţi pentru voce feminină solo, violoncel solo, cor mixt şi orchestră.

''Prima parte este construită pe baza cântecului 'L'homme armé' – de unde şi titlul lucrării – din secolul XV, atât de des folosit în misele compozitorilor renascentişti; cea de-a doua constă în chemarea musulmană la rugăciune – Adhaan'', se arată pe site-ul Operei.