Evenimentul Zilei > International > Scene apocaliptice în nordul Angliei. Oraşe întregi au fost acoperite de ape
Scene apocaliptice în nordul Angliei. Oraşe întregi au fost acoperite de ape

Scene apocaliptice în nordul Angliei. Oraşe întregi au fost acoperite de ape

Nordul Angliei se confruntă cu inundaţii grave, provocate de ploile abundente din zile. Râurile umflate au ieşit din matcă şi au inundat oraşe şi culturi. Viiturile au dat peste cap transportul rutier şi feroviar şi au lăsat fără electricitate aproape 7500 de locuinţe.

Două comitate din nordul Angliei sunt acoperite de ape. Într-un oraş din Lancanshire, echipele de salvare au venit în ajutorul unui bărbat ce a rămas captiv în maşină înghiţită ape. Pompierii l-au ajutat să deschidă trapă, să iasă din vehicul şi să se urce în barcă.

O problemă la pompele de evacuare a apei a obligat autorităţile să ridice barierele ce apară oraşul York împotriva inundaţiilor. În York, oraş turistic situat la confluenţa râurilor Ouse şi Foss, cartiere întregi au fost inundate, iar în unele zone apa a acoperit vehiculele de pe străzi.

"Noaptea (de sâmbătă spre duminică) n-a fost prea bună", a declarat sub protecţia anonimatului un bărbat, într-un centru de urgenţă instalat într-o şcoală din oraş. Apa, a declarat el, îi ajungea până la brâu atunci când a fost evacuat. "Am reuşit să dorm cam 40 de minute în această noapte (de sâmbătă spre duminică). Nu e tocmai un Crăciun formidabil", a spus el. Localnicii se tem de inundaţii similare cu cele ce au devastat Yorkul în urmă cu 15 ani.

După o reuniune de urgenţă, premierul David Cameron a promis că va trimite soldaţii în zonele ameninţate de viitură. “Ne confruntăm cu o situaţie foarte gravă. Nivelul crescut al râurilor şi amploarea ploilor a dus la o situaţie fără precedent şi a provocat inundaţii grave", a precizat Cameron.

"Barierele antiinundaţie, permanente şi provizorii, au jucat un rol-cheie, dar este clar că în anumite cazuri au fost depăşite, iar noi trebuie să vedem dacă trebuie să facem ceva în plus", a declarat Cameron pentru BBC.

În Marea Britanie, o ţară insulară, aproape o locuinţă din cinci este ameninţată de inundaţii, potrivit Asociaţiei experţilor imobiliari. Pagubele produse de inundaţii sunt sute de milioane de euro