Scenariul care înspăimântă Ministerul Sănătății. Vom ajunge la noi recorduri negative. „Nu a știut nimeni...”

Scenariul care înspăimântă Ministerul Sănătății. Vom ajunge la noi recorduri negative. „Nu a știut nimeni...” Sursa: arhiva EVZ

Numărul de infectări cu coronavirus ar putea ajunge la 17.000 de cazuri pe zi, în acest val patru, în condițiile răspândirii tulpinei Delta.

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, că acesta este unul dintre scenariile luate în considerare de Ministerul Sănătății.

„Valul patru are o accelerație mult mai puternică. Creșterea numărului de cazuri se petrece mult mai rapid. E cauzat de contagiozitatea acestei tulpini, Delta. Creșterea este mult, mult mai accelerate”, a declarat oficialul guvernamental pentru Digi 24.

Luna septembrie a avut cel mai mare impact din punct de vedere epidemiologic, dat fiind că a fost perioadă de concedii. Or, în timpul verii, deși se știa că urmează valul 4, mult mai grav, Guvernul a relaxat aproape în totalitate restricțiile anti-COVID. Aceasta în condițiile în care majoritatea statelor europene acționau în sens invers, impunând noi măsuri de securitate. Ridicarea restricțiilor, în luna mai, a afectat negativ inclusiv campania de vaccinare. Numărul celor care au dorit să se vaccineze a scăzut în mod considerabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful CNCD

Lucrurile puteau fi mult mai bune

În prezent, Andrei Baciu recunoaște că lucrurile puteau fi făcute mult mai bine, dar spune că nimeni nu a știut care este cea mai bună abordare.

„Luna septembrie are poate cel mai mare impact din punct de vedere epidemiologic. Se întâlnesc grupuri de persoane care vin din diverse medii, după concendii, la școală. În luna septembrie vorbim de temperaturi care încep să scadă și activitatea se mută la interior. Sunt variabile care au un impact. Important este cum trecem peste acest val patru.

Sigur că lucrurile puteau fi făcute mai bine. Nu a știut nimeni care este cea mai potrivită abordare. Cel mai important lucru care a cauzat dezvoltării ulterioare a pandemiei este că nu avem o cultură a lucrului împreună. Atunci când toată societatea a acționat împreună, amintiți-vă luna mai 2019, rezultatele s-au văzut”, a declarat Andrei Baciu, conform sursei citate.

Autoritățile luate prin surprindere de valul 4

În acest context, în ciuda indiciilor care existau cu privire la impactul deosebit de dur al valului 4 al pandemiei de COVID, Andrei Baciu spune că autoritățile au fost luate prin surprindere. Așa explică, secretarul de stat, introducerea cu întârziere de câteva luni, raportat la celelalte state UE, a certificatului verde digital.

„În România au fost zile cu foarte puține cazuri. Există un decalaj cum a ajuns valul patru. Măsurile trebuie adaptate momentului. Certificatul verde este adoptat peste tot la nivel european. Ce înseamnă acest certificat verde? Este un mecanism prin care poți să ai economia, societatea deschise. Vorbim de persoane care transmit mult mai puțin virusul. Respectând măsurile de protecție, pot să își desfășoare activitățile”, a mai spus Andrei Baciu.

„Certificatul verde vine și garantează autenticitatea unui document care până acum era în format fizic, care nu face altceva decât să ateste apartenența la una dintre cele trei stări epidemiologice care au un risc mai scăzut al transmiterii virusului. Reprezintă oportunitatea prin care putem să ținem societatea și economia deschise”, a mai spus Andrei Baciu.