Retragerea lui Florin Cîțu vine în contextul în care Curtea Constituțională a declarat că mai multe prevederi din ordonanța privind alegerile anticipate sunt neconstituționale. Or, acest lucru a  crescut șansele Guvernului său să treacă de votul Parlamentului. Inclusiv parlamentari din PSD și-au arătat disponibilitatea să voteze pentru Cîțu din motive, e drept, strict electorale. Potrivit surselor Evenimentului Zilei, „cineva trebuie să deconteze electoral criza coronavirusului”.

Paradoxal, deși toate partidele, mai puțin PSD, au anunțat că vor vota Cabinetul Cîțu, pentru a pune capăt crizei politice și pentru a avea o guvernare stabilă, acest lucru nu era dorit și de liberali. Drept urmare, în ciuda prejudiciilor de imagine produse, conducerea PNL a ales să-l retragă pe Florin Cîțu. În opinia liderilor PNL, acesta este răul cel mai mic, partidul evitând situația în care ar fi guvernat cu un premier desemnat doar pentru a fi respins într-un scenariu al anticipatelor.

În noul context, președintele Klaus Iohannis urmează să desemneze un nou prim-ministru. Este foarte posibil ca el  să fie Ludovic Orban, fapt agreat de cea mai mare parte a liberalilor.

„Atunci când ești în război, niciodată comandantul nu părăsește linia frontului. S-a consultat cu colegii și a luat decizia să facă acest pas. Practic, Ludovic Orban e mandatat să strângă clasa politică în jurul lui”, a declarat azi liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Rolul lui Orban va fi să formeze un alt guvern, poate unul de coaliție, din care să facă parte și miniștri ai PMP și USR. De altfel, USR și-a anunțat disponibilitatea de a intra la guvernare, dar nu la nivelul 2 sau 3, ci în Cabinet, cu miniștri.

Dacă președintele Iohannis nu va decide altceva (există și această posibilitate), re-nominalizarea îi va întări poziția lui Ludovic Orban în fruntea PNL și-i va conferi un avantaj în disputele interne.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE