Evenimentul Zilei > Politica > SCENARIU INCENDIAR: Au TRANȘAT Trump și Putin, la TELEFON, situația din Siria? Recunoașterea CAPITALEI Ierusalim și AMENINȚAREA Hezbollah
SCENARIU INCENDIAR: Au TRANȘAT Trump și Putin, la TELEFON, situația din Siria? Recunoașterea CAPITALEI Ierusalim și AMENINȚAREA Hezbollah

SCENARIU INCENDIAR: Au TRANȘAT Trump și Putin, la TELEFON, situația din Siria? Recunoașterea CAPITALEI Ierusalim și AMENINȚAREA Hezbollah

În condițiile în care forțele militare ale Hezbollahului se află, laolaltă cu cele ale guvernului sirian, la doar câțiva kilometri de granița Israelului, este foarte posibil ca Donald Trump și Vladimir Putin să fi avut o convorbire telefonică privitoare la situația din Siria, așa cum declară surse israeliene citate de presa interanațională, susține politologul Dan Pavel, pe Facebook.

De asemenea, el analizează extinderea bazelor militare rusești din Siria și nu numai.

”Rusia tocmai a decis (iar Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului a aprobat) extinderea dramatică a bazelor militare din Siria, Tartus și (K)Hmeimin. Prima este o bază navală la Mediterană și avea capacitatea de a primi o singură navă de război; pe viitor vor putea fi primite 11 nave militare, inclusiv nucleare. Cea de-a doua este o bază aeriană, de unde au fost lansate cele mai multe atacuri împotriva ISIS, precum și a altor organizații care luptă împotriva guvernului condus de Bashar al-Assad.

Aceste decizii au fost luate după anunțarea retragerii armatelor ruse din Siria…. Grupurile opoziției non-ISIS au respins oferta Rusiei de intermediere a păcii.

În Siria continuă să opereze forțele militare ale Turciei, Iranului, Hezbollahului. Acestea din urmă, împreună cu forțele guvernamentale siriene se află doar la câțiva kilometri de granița cu Israelul.

Toată lumea se întreabă ce va face USA, ceea ce îmi pune noi probleme pentru predarea cursului meu de U.S. Foreign Policy Making Process. Deocamdată, surse israeliene susțin că la mijlocul lui decembrie 2017 ar fi avut loc o convorbire telefonică între Trump și Putin în legătură cu situația din Siria”, scrie Dan Pavel.