Trucuri pentru curățenia de sărbători, înainte de Crăciun. Funinginea reprezintă o mare problemă pentru cei care se încălzesc cu ajutorul cărbunilor sau a lemnului. Aceasta se depune pe pereți și trebuie îndepărtată periodic,
Funinginea reprezintă o problemă pentru locuințele încălzite cu lemne sau cărbuni. Reziduurile se depun pe pereți, dându-le un aspect murdar, cenușiu. Gospodinele fac eforturi pentru a curăța aceste reziduuri.
Trucuri pentru curățarea funinginii
Funinginea rezultă în urma arderii lemnelor și cărbunilor în sobele din locuințe. Apare din cauza lemnelor ude sau a cărbunilor de proastă calitate. Dacă arderea se face complet, iar flacăra are culoarea albastră depunerile vor fi foarte mici. Dar dacă arderea este incompletă, iar flacăra are culoare galbenă, vor apărea și problemele. Acestea sunt trucuri la îndemâna oricui pentru a ști ce urmează.
O altă sursă de apariție a funinginei sunt lumânările parfumate. Acestea împrăștie un miros plăcut, dar uleiurile din compoziția lor vor elibera funinginea în aer. Iar din aer ajunge pe pereți. Or, aceste reziduuri trebuie înlăturate, căci dau un aspectă neplăcut.
Or pentru o gospodină, curățarea urmelor de funingine reprezintă o adevărată corvoadă. Drept care câteva trucuri care să-i ulureze munca sunt bine venite.
Cum se curăță funinginea de pe pereți
Gospodinele care se confruntă cu astfel de probleme trebuie să cunoască o serie de trucuri menite să le ajute la curățenie. În primul rând, înainte de a pornit la o astfel de operațiune, orice gospodină trebuie să se echipeze corespunzător.
Aceasta trebuie să-și pună ochelari de protecție, o mască de față pentru a evita să inhaleze aceste substanțe. În plus, se recomandă o salopetă sau haine cu mâneci lungi, respectiv pantaloni lungi și mănuși de cauciuc, pentru a evita contactul cu astfel de reziduuri.
Odată echipată, gospodina trebuie să mute mobilierul și să strângă covoarele din apropierea pereților care trebuie curățați. Ca alternativă, pentru a evita efortul, acestea ar putea fi acoperite cu o folie potectoare. Chiar dacă nu sunt tocmani niște trucuri, aceste măsuri sunt menite să ușureze curățenia. Mobilele și covoarele trebuie protejate astfel încât să nu se murdărească.
În plus, înainte de a porni la treabă, ar fi indicat să se deschidă și o fereastră. Aceasta pentru ca aerul proaspăt să ajungă în interior și schimbe atmosfera din încăpere.
Trucuri de care trebuie să țină cont gospodinele
Primul lucru pe care trebuie să-l cunoască o gospodină este că va trebui să înceapă curățenia din partea de sus a pereților. Unul dintre trucuri este legat de procesul de curățare. Dacă deține un aspirator cu perie, este bine ca gospodina să curețe pereții cu acesta. Astfel va îndepărta reziduurile mai mari și își va ușura munca ulterioară. Într-o astfel de situație, trebuie să țină cont să nu atingă pereții cu peria, pentru a nu întinde mizeria.
După aspirare, este recomandat să curețe pereții cu un burete înmuiat într-o soluție specială, ca să îndepărteze particulele de funingine. Buretele trebuie clătit frecvent pentru pe măsură ce se îmbibă cu mizerie. De asemenea, soluția de curățat trebuie înlocuită dacă și-a schimbat culoarea și s-a înnegrit.
De menționat că cea mai eficientă soluție pentru curățarea pereților de funingine este fosfatul trisodic. Este o substanță folosită atât pentru curățare, ca detergent, cât și ca degresant. Soluția este solubilă în apă, o cantitate de 125 grame fiind dizolvată în doi litri de apă. Tot la categoria trucuri intră și alternativa la fosfatul trisodic folosit la curățenie: detergentul de vase.
Într-un final, după ce pereții au fost curățați cu buretele îmbibat în soluția de curățare, gospodina trebuie să pună mâna din nou pe aspirator. De această dată pentru a curăța podeaua de reziduurile care au picat pe jos. Totodată, n-ar fi rău nici dacă va spăla podelele cu un mop, pentru a se asigura că nu au mai rămas depuneri.