Ludovic Orban a declarat că în privinţa prelungirii stării de alertă el şi Guvernul au acţionat conform legii şi a adăugat că „aşa-zisa opoziţie, care de fapt deţine o majoritate, de moment, în Parlament, instigă la nerespectarea regulilor”.

„Eu am acţionat în conformitate cu legea. Guvernul, la propunerea ministrului de Interne şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi în baza evaluărilor făcute de specialişti, a adoptat hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, pe o perioadă de 30 de zile. Este clar pentru oricine că este necesară menţinerea stării de alertă, pentru că doar prin această stare de alertă există posibilitatea pentru autorităţi să asigure respectarea măsurilor de protejare a sănătăţii oamenilor.

Le-am răspuns, cu legea în faţă, că eu nu pot să fac ceva care nu este prevăzut de lege, eu nu pot să încalc legea ca premier. Eu sunt obligat ca în toate deciziile pe care le iau şi, evident, şi în colaborarea, în informarea, în schimbul de informaţii care există între Guvern şi Parlament să respect legea”, a declarat Ludovic Orban, miercuri, la Realitatea Plus, întrebat despre disensiunile cu majoritatea parlamentară pe subiectul prelungirii stării de alertă.

El a susţinut că, de o bună bucată de vreme, „aşa-zisa opoziţie, care, de fapt, deţine o majoritate, de moment, în Parlament, instigă la nerespectarea regulilor”.

„Nesocoteşte pericolul uriaş care există la adresa sănătăţii şi vieţii cetăţenilor români, bagatelizează, desconsideră sistematic acest pericol care pândeşte, repet, sănătatea şi viaţa fiecărui român. Ei s-au lansat într-o întreagă demagogie electorialistă pe tema stării de alertă, pledând pentru încetarea stării de alertă şi, practic, pledând pentru lipsirea Guvernului, autorităţilor, a întregului sistem de sănătate, a sistemului de ordine publică, lipsirea autorităţilor de pârghiile necesare pentru a putea să asigure respectarea regulilor”, a afirmat Orban.