Evenimentul Zilei > Social > Scandalul profesorilor a avut succes
Scandalul profesorilor a avut succes

Scandalul profesorilor a avut succes

Aproximativ 15.000 de profesori au ieşit astăzi pe străzile Capitalei, într-un miting considerat cel mai mare din ultima vreme. Dascălii au protestat astfel împotriva deciziei Guvernului de a ataca la Curtea Constituţională legea de majorare a salariilor din educaţie cu 50%. Ca urmarea a protestelor şi a analizelor realizate pe acest subiect, Curtea Constituţională a respins contestaţia Guvernului şi a decis că majorarea este constituţională. Legea va fi trimisă spre promulgare la preşedintele Traian Băsescu.

Principala nemulţumire a dascălilor era legată de faptul că Executivul contestase actul normativ la Curtea Constituţională.  La sfârşitul lunii trecute, majorarea a fost votată în unanimitate de Camera Deputaţilor.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, săptămâna trecută, că nu există bani pentru majorările salariale solicitate, chiar dacă judecătorii CCR vor decide că legea adoptată de parlament este constituţională.

Vicepreşedintele PNL, Teodor Meleşcanu, avertiza, în urmă cu o săptămână, că "Guvernul ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă care să îngheţe orice creşteri salariale în afara celor care deja au fost decise" în cazul intrării în vigoare a "măsurilor populiste adoptate de Parlament".

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater” au stabilit ca punct de întâlnire Piaţa Constituţiei. Manifestaţia s-a încheiat la ora 16.00, iar profesorii s-au declarat "încântaţi". 

Criza din educaţie a fost unul dintre motivele care au dus la demiterea din fruntea Ministerului Învăţământului a liberalului Cristian Adomniţei. El votase săptămâna trecută, în Parlament, legea de majorare a salariilor profesorilor.

Mitingul profesorilor îi scuteşte de ore şi pe liceeni

Reprezentanţii Liceului „Constantin Brâncoveanu“ spun că nu se ţin ore din cauză că profesorii participă la miting. Însă Stelian Fedorca, inspector general la Inspectoratul Şcolar Bucureşti, susţine că nu au fost date aprobări pentru suspendarea orelor de curs. Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiilor sindicale declară că la marş vor participa numai profesorii care nu au ore.

Majorarea pensiilor este constituţională

Tot astăzi, CC a decis că este constituţională modificarea legislativă prin care s-a mărit punctul de pensie la categoriile I şi II de muncă cu 50% şi respectiv cu 25%.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:30

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.