Băluță dă înapot în miez de noapte. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat retragerea echipelor sale de pe șantier luni seara. Scandalul din Piața Unirii a luat o turnură dramatică, o escaladare a lucrărilor de consolidare a planșeului de peste râul Dâmbovița. Decizia a fost determinată de incidentele care au degenerat, care au rănit angajați ai Primăriei Sectorului 4 ca urmare a unei intervenții brutale cu buldozerele din partea Primăriei Generale.
Într-o postare pe Facebook, Băluță și-a exprimat indignarea și șocul față de evenimentele violente, spunând: „Sunt șocat de efectele generate de demersul legal de a pune în siguranță centrul Capitalei, care au condus la rănirea celor doi colegi de la Primăria Sectorului 4”. El a subliniat că siguranța lucrătorilor săi și a echipei de construcție este de cea mai mare importanță, motiv pentru care a Băluță a condamnat violența, spunând că astfel de practici nu ar trebui să existe într-o administrație de capitală europeană. PNL îl acuzase de o mineriadă administrativă.
Reacția lui Nicușor Dan nu a întârziat: „Daniel Băluță retrage acum oamenii din amplasamentul ilegal al șantierului de la Parcul Unirii. Pentru revenirea la starea de legalitate, gardurile trebuie ridicate din teren care este proprietatea municipiului București. Vom continua toate demersurile pentru ca documentele care atestă dreptul de proprietate al PMB să fie fără echivoc. Totodată, reafirm că voi emite ca și până acum, doar autorizații de construire în baza legii, cu toate avizele atașate”, afirmă Nicușor Dan.
Băluță vs. Nicușor, faza mușchilor administrativi
Tensiunile dintre primarul Sectorului 4 și primarul general Nicușor Dan au crescut după ce acesta din urmă a folosit un buldozer pentru a demonta gardurile care au fost construite de echipele lui Băluță pe șantier. Primarul general a spus că acțiunile făcute de Primăria Sectorului 4 sunt ilegale, deoarece autorizația de construcție dată de Primăria Sectorului 3 nu este valabilă în acea zonă. Nicușor Dan a afirmat că terenul și podul sunt proprietatea Primăriei București și că orice construcție necesită autorizație conform legislației în vigoare.
El a făcut o critică severă a modului în care Băluță a supravegheat operațiunile, subliniind că acestea nu pot continua fără aprobarea legală. Nicușor Dan a exprimat: „Nu înțeleg de ce trebuie să ne oprim din două în două zile din muncă pentru mofturile unui primar care nu este în stare să ia niște avize”.
Problema legalității autorizației de construcție obținute de Primăria Sectorului 3 este în centrul acestei dispute. Nicușor Dan a subliniat că, conform legislației, primarul unui sector nu poate acorda autorizații de construcție pentru un element de infrastructură care aparține Primăriei Generale. Acest conflict intensifică rivalitatea politică dintre cei doi primari și pune în discuție modul în care sunt gestionate proiectele de infrastructură din Capitală.
Despre Băluță, Nicușor Dan afirmă: „Problema este că suntem obligați să respectăm legea”.
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a încercat să justifice lucrările care au început la Piața Unirii, spunând că terenul este administrat de Ministerul Mediului și de Apele Române. Într-o conferință de presă, Băluță a spus că Primăria Sectorului 4 ar putea începe proiectul de consolidare după semnarea unui protocol cu Apele Române.
Cu toate acestea, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, contestă autenticitatea acestor declarații. El a explicat că, deși cursul subteran al râului Dâmbovița este administrat de Apele Române, elementele la suprafață, cum ar fi asfaltul, parcul și copacii, sunt deținute de Primăria Generală, conform unei hotărâri a Consiliului General al Capitalei.
Nicușor Dan a oferit o explicație, spunând: „La fel cum un operator privat are dreptul de administrare asupra parcării subterane de la Piața Universității, dar Primăria Generală administrează suprafața, și în acest caz Apele Române au doar cursul subteran, în timp ce amenajările de la suprafață sunt în administrarea noastră.”
Primarul general a subliniat faptul că munca Primăriei Sectorului 4 nu va putea continua decât dacă toate documentele legale sunt puse la punct. El a subliniat: „Putem declara orice, chiar și o republică sau o monarhie, dar problema este că trebuie să respectăm legea”.
Avizele invocate
Nicușor Dan a subliniat că procedurile legale trebuie respectate, spunând că Primăria Sectorului 4 trebuie să obțină toate avizele necesare înainte ca Primăria Generală să poată emite autorizația de construcție și să încheie protocolul de începere a lucrărilor.
În plus, primarul general a subliniat faptul că a solicitat douăzeci de avize pentru acest proiect, dar Primăria Sectorului 4 a depus doar trei. El a declarat: „Când vor veni cu celelalte 17, le vom permite să deschidă șantierul”.
Nicușor Dan a amintit, în contextul discuțiilor despre legalitatea acțiunilor administrative, că Primăria Sectorului 3 a emis în trecut aproximativ 1.000 de autorizații de construcție care nu erau legale. El a subliniat importanța respectării legii în toate domeniile urbanismului și infrastructurii. Premierul Ciolacu pusese presiune pe primarul general, potrivit Capital.