SCANDALUL ouălor cu FIPRONIL revine! 95.000 de ouă contaminate, retrase

La o fermă avicolă din județul Olt s-a găsit substanța fipronil în urma unui control al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Aproximativ 95.000 de ouă contaminate cu fipronil, care provin de la o fermă avicolă din judeţul Olt, au fost retrase până vineri de la comercializare din judeţele Olt, Argeş, Ilfov şi din municipiul Bucureşti, informează DSVSA.

"Din datele recepţionate de la judeţele implicate în alerta alimentară cu ouăle contaminate cu Fipronil, provenite de la o fermă avicolă din judeţul Olt, până la data emiterii comunicatului, au fost retrase de la comercializare 95.801 bucăţi ouă, din judeţele Olt, Argeş, Bucureşti şi Ilfov. Pentru toate loturile de ouă retrase de la comercializare, destinaţia este neutralizarea (incinerare în unităţi autorizate sanitar veterinar). Acţiunea de retragere este în desfăşurare", se arată în comunicat.

DSVSA Olt a mai precizat că au fost dirijate către neutralizare peste 261.000 de ouă de la ferma avicolă şi acţiunea va continua până la finalizarea stocului.

"Se menţine în continuare interdicţia de comercializare a ouălor de către ferma avicolă. Niciun produs al unităţii respective nu părăseşte ferma dacă nu este însoţit de un buletin de analiză care să ateste conformitatea acestora", se mai arată în comunicatul citat.

„Consumul de ouă care conțin Fipronil afectează organismul în funcție de doza ingerată. Cel mai adesea, intoxicațiile se fac pe cale inhalatorie și prin contact. În cazul în care este ingerat, atunci persoana în cauză va avea o toxiinfecție alimentară: grețuri, vărsături, dureri abdominale, dar se poate ajunge și la forme severe de intoxicație dacă dozele sunt mari, provocând insuficiență hepatică și renală. Nici fenomenele neurologice nu sunt de neglijat: agitație psihomotorie sau amețeli. În astfel de situații se impun spălături gastrice sau administrarea de purgative și tratament simptomatic. Nu există un antidot special”, a declarat pentru EVZ, doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgențe și toxicolog

În anul 2017, în luna august, ANSVSA a decis să facă o acțiune tematică de control la nivel intensificat și a interzis pe lângă Fipronil, încă cinci substanţe: Amitraz, Bifenthrin, Cypermethrin, Diazinon, Thiamethoxam, elaborând un program ad hoc, de extindere a monitorizării. Pe lângă fermele de găini s-au efectuat controale în abatoarele de păsări, centrele de colectare ouă, unități de procesare, depozite farmaceutice-veterinare – pentru a se stabili dacă se mai comercializează sau nu acest produs, dar s-au efectuat controale și la firme de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. Fipronilul este un insecticid pentru uz larg – furnici, gândaci, purici, căpușe, gărgărițe, păduchi. Este interzis a fi folosit în UE la animalele de interes economic, adică cele destinate consumului uman. În urma monitorizării, ANSVSA a retras de la comercializare 178.200 ouă, a reținut oficial de la centre de ambalare a ouălor 1.238.460 ouă și 3.250 de kg de produse din ouă lichide, din unități de procesare a ouălor. Organizația Mondială a Sănătății consideră Fepronilul că este o substanță cu grad de pericol moderat pentru om.