Scandalul militarilor francezi „înfometați” și ipoteza morții ofițerului NATO. Ce spune Ambasada Franței la București

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Ambasada Franţei la Bucureşti a clarificat că nu există niciun fel de plângere formală privind condiţiile de viaţă din baza Cincu, nu a fost formulată absolut nicio cerere de către militarii francezi până la această dată. Potrivit reprezentanților ambasadei, în această bază, presa a avut libertate în cadrul evenimentelor de tip „media day” sau individual.

Reprezentanţii Ambasadei amintesc, într-un comunicat, că decizia de dislocare a trupelor franceze a fost luată foarte rapid. Anunţul preşedintelui Emmanuel Macron a fost făcut pe 25 februarie, iar pe 28 februarie, la patru zile de la invazia rusă în Ucraina, Franţa a desfăşurat batalionul "Spearhead" al Forţei de Reacţie Rapidă a NATO, în cadrul misiunii AIGLE.

Batalionul format din 500 de militari a fost, iniţial, dislocat la baza „Mihail Kogălniceanu”, din Constanţa, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Totuşi, în scurt timp, baza de la Cincu s-a impus ca soluţia care oferea cele mai multe garanţii pentru menţinerea unei prezenţe militare NATO pe termen lung.

Lucrările de dezvoltare a bazei de la Cincu au început în mai

Pe 2 mai, detaşamentul de geniu a început lucrările de dezvoltare a bazei de la Cincu, astfel încât să poată găzdui între 800 şi 1.000 de militari până la finalul anului.

Construcţia noilor instalaţii şi infrastructuri NATO în această bază a impus condiţii de viaţă rudimentare militarilor francezi, însă aceste lucrări sunt în curs de finalizare. Dificultăţile de la începutul misiunii au fost depăşite în prezent, iar condiţiile de viaţă ale soldaţilor francezi de la baza militară Cincu au evoluat pozitiv în aceste şase luni.

Franţa a asumat responsabilităţile privind camparea, alimentaţia militarilor şi alte servicii la baza din Cincu, conform procedurilor aliate, iar România, în calitate de ţară gazdă, a pus la dispoziţie toate elementele solicitate de partea franceză, arată reprezentanţii Ambasadei Franţei.

„De la instalarea misiunii AIGLE în România, presa a fost mereu invitată să facă reportaje în această bază, în cadrul evenimentelor de tip „media day” sau individual, iar comunicarea a fost în permanenţă deschisă”, se arată în comunicat.

Nicolae Ciucă face promisiuni, MApN oferă clarificări

Condițiile de la baza militară de la Cincu, unde se află Grupul de luptă NATO, vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL. El a precizat că, până acum, o parte dintre militarii staționați la baza de la Cincu locuiau în corturi, din cauza lipsei de containere.

„Au fost probleme pe care le-am discutat și, împreună cu partea franceză, există un angajament astfel încât condițiile din baza Cincu să fie finalizate până la sfârșitul anului. În felul acesta, sunt convins că se vor îmbunătăți, pentru că la momentul respectiv, din ceea ce mi-a prezentat Ministerul Apărării Naționale, nu exista posibilitatea de a-i caza pe toți în containere, iar o parte dintre ei au stat în corturi, urmând ca, în momentul în care se finalizează dispunerea containerelor, să se mute în containere”, a declarat premierul Ciucă.

După ce militarii francezi s-au plâns de condițiile de cazare și de hrană de la Cincu, Ministerul român al Apărării Naționale (MApN) a explicat vineri că responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe, respectiv alimentarea cu apă, energie, gestionarea deșeurilor, la baza de la Cincu, pentru Grupul de luptă NATO, au fost asumate integral de partea franceză.

Principala ipoteză în cazul militarului francez găsit mort în hotel

După două zile de cercetări, principala ipoteză a anchetatorilor este sinuciderea. Militarul francez a fost găsit mort duminică în camera sa de hotel din București, unde se afla de trei zile. Acesta ar fi comis gestul de a-și lua viața cu ajutorul unor foarfece de papetărie pe care le-a scos din bagajul personal.

Persoana decedată era membră a Grupului de luptă NATO condus de Franța, care a fost înființat în România în luna mai.Concluzia după analizarea imaginilor din hotel este că în camera acestuia - în care stătea singur - nu mai intrase nimeni altcineva, au mai declarat sursele citate.

Ancheta în acest caz este făcută de Parchetul Tribunalului Militar Bucureşti, fiind deschis dosar penal in rem pentru omor, în condițiile în care este o moarte suspectă. Conform acelorași surse, procurorii așteaptă de la Ministerul Apărării informații despre misiunea militarului francez în România.

Ca o concluzie, ținând cont de lipsa unei plângeri formale, de clarificările oferite de MApN combinat  cu scandalul izbucnit în presa franceză, iar mai apoi în presa internațională, a fost mai degrabă un model tipic al complexului de superioritate, iar bârfele și nemulțumirile scurse în presă s-au transformat într-o dramă de proporții la care s-a adăugat și o sinucidere cercetată ca asasinat.