Scandalul dintre Anakara şi Damasc. Preşedintele sirian regretă doborârea avionului turc

Scandalul dintre Anakara şi Damasc. Preşedintele sirian regretă doborârea avionului turc

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, regretă "100%" faptul că forţele siriene au doborât, pe 22 iunie, un avion de luptă turc. Într-un interviu acordat cotidianului turc "Cumhuriyet", liderul de la Damasc susţine că aparatul zbura în spaţiul utilizat în trecut de către avioane israeliene.

''Avionul zbura într-un culoar utilizat de trei ori în trecut de aviaţia israeliană'', a declarat preşedintele sirian,

''Am aflat că avionul aparţinea Turciei după ce-a fost doborât'', a precizat preşedintele sirian. El a subliniat că regretă ''100 %'' acest incident, care a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Siria. O sursă militară rusă declara ieri că Moscova are date poziţionale precise care atestă că avionul turc violase spaţiul aerian.

După distrugerea aparatului său, un F-4 Phantom, Turcia a afirmat că avionul se afla în spaţiul aerian internaţional. Damascul  a contrazis acest lucru, explicând că aparatul intrase în spaţiul său aerian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dobărîrea avionului, ai cărui doi piloţi nu au fost găsiţi, tensionând şi mai mult climatul între Turcia şi Siria, în urma conflictului intern din în Siria şi a sprijinului dat de Ankara insurecţiei împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Atât Turcia cât şi Siria şi-au masat tancurile la graniţă, premierul turc Recep Tayyip Erdogan calificând operaţiunea de deborârare a avionului drept "un act ostil". Şase avioane de vânătoare F-16 ale armatei aerului turce au fost ridicate sâmbătă de la sol după ce radarele au detectat trei elicoptere militare siriene apropiindu-se de graniţa cu Turcia.