Deşi Biroul Electoral Central a publicat aseară rezultatele oficiale ale scrutinului de duminică, bătălia electorală pentru Bucureşti este departe de a se fi încheiat. Cel mai probabil, ea se va încheia în instanţă.
PSD contestă vehement rezultatul alegerilor. Mai ales în Sectorul 1, unde Dan Tudorache, candidatul din partea PSD, a şi depus la BEC o contestaţie a rezultatelor alegerilor. El a cerut renumărarea voturilor, aducând drept argumente faptul că mai multe procese verbale din secţiile de votare au fost falsificate. Însă cererea a fost respinsă.
În legătură cu cererea de renumărare a voturilor, Sorin Grindeanu, prim vicepreşedinte PSD, a declarat:
„Nu cerem decât normalitate. Nu vrem să se repete alegerile în Sectorul 1. Vrem doar să se renumere voturile, pentru că numărătoarea noastră paralelă dă cu totul alte rezultate decât cele anunţate oficial. Nu înţeleg de ce USR se opune cu atâta îndârjire la renumărarea voturilor care, până la urmă, aşa cum am spus, este un act de normalitat. La trecutele alegeri, doamna Clotilde Armand a cerut renumărarea voturilor într-una din secţii şi nu s-a opus nimeni. Dacă, după renumărare, se va dovedi că doamna Armand este învingătoarea în alegeri, noi vom fi primii care o vom felicita. Până atunci, cred că trebuie să dispară această suspiciune a noastră, care se bazează pe fapte, prin renumărare.”
În continuare, liderul PSD a şi dat exemplu, secţia 156 din Sectorul 1: „Cu aceleaşi semnături ale membrilor din secţia de votare se văd discrepanţe extraordinare. La prima numărătoare, candidatul nostru, domnul Dan Tudorache, a luat 11 voturi, iar la a doua, când s-a renumărat, Dan Tudorache a avut 266 de voturi”.
Un alt exemplu unde procesul verbal care consemnează rezultatul alegerilor este cu cântec, este Secţia 8, tot din Sectorul 1 al Capitalei. În procesul verbal pus pe site de către BEC, deci, cel oficial, nu scrie nimic la capitolul menţiuni legate de buletinele de vot rămase. De asemenea, se mai specifică în acelaşi document, că numărul acestora este de 389.
Mai există însă un al doilea proces verbal, pus pe site tot de BEC şi retras ulterior, în care documentul este modificat chiar în secţia de votare, cu ştampila şi semnătura membrilor comisiei, chiar la capitolul buletine de vot rămase. În acest al doilea proces verbal se spune că au rămas nefolosite 689 de buletine de vot. Însă acest al doilea proces verbal, cu modificări, a fost şters de pe site-ul oficial. Nu se ştie nimic despre cele 300 de buletine de vot, diferenţa dintre cele două cifre menţionate în cele două procese verbale, semnate de aceeaşi comisie de la Secţia 8, Sector 1.
Marţi seara, în timp ce în sediul USR se sărbătorea victoria în alegeri, Gabriela Firea a anunţat la Antena 3 că va contesta şi ea rezultatul alegerilor pentru Primăria Generală a Capitalei. Deşi, spre deosebire de Tudorache, care a depus cererea de renumărare în termenul prevăzut de lege, Gabriela Firea „a ieşit”, cum se spune, din termen, liderul PSD a anunţat că se va adresa direct instanţei de judecată.
„Sunt discrepanţe mari între numărătoarea noastră şi ceea ce s-a anunţat oficial. De aceea, cerem renumărarea voturilor la toate sectoarele din Capitală. La sectorul 1, lucrurile, cred eu, sunt evidente. De asemenea, nu pot să-mi dau seama cum la Sectorul 2, un necunoscut pentru alegători, domnul Mihaiu, a reuşit să-l învingă la o diferenţă atât de mare pe candidatul nostru, fost viceprimar în sector şi un om pe care alegătorii îl cunoşteau. Şi mai este ceva. Cred că în premieră mondială, diferenţele dintre exit-poll şi rezultatele comunicate oficial este atât de mare. Cum, imediat după prânz, eu aveam 5 procente înaintea lui Nicuşor Dan, iar în două ore acesta nu numai că a recuperat diferenţa, ci m-a şi depăşit cu aproape 10 procente. Ceea ce nu s-a dovedit a fi real, dar a avut darul să demobilizeze oamenii noştri din secţiile de votare”
Miercuri, 30 septembrie, încă de dimineaţă, în faţa sediului BEC , s-au adunat ami mulţi susţinători ai lui Dan Tudorache, care manifestau cerând renumărarea voturilor din Sectorul 1.