Foarte mulți români s-au revoltat după ce au citit, în „Evenimentul zilei” din 26 iulie, că nu sunt obligați să își monteze detectoare de gaze, decât în anumite condiții. În acest context, am cerut lămuriri de la ANRE care ne-a transmis că montarea dispozitivelor de detectare a scurgerilor de gaze se poate face, în blocurile construite înaine de anul 2009, doar după ce fi rmele care le pun fac o revizie tehnică. De asemenea, furnizorul de gaze nu are dreptul să impună montarea aparatelor, iar oamenii pot cumpăra detectoarele de unde vor, la prețul cel mai mic. Ofi cialii Autorității ne-au spus că oamenii pot depune sesizări iar orice încălcare a legii va fi sancționată.
În urma articolului „Țeapă pentru milioane de români. Instalarea obligatorie a detectoarelor de gaze, o afacere ilegală de peste 100 de milioane”, publicat de „Evenimentul zilei” pe 26 iulie, mulți români au aflat că nu erau obligați să își monteze detectoare de gaze. Interesul major pentru acest subiect controversat ne-a determinat să cerem amănunte suplimentare de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituția care legiferează punerea în aplicare a tot ceea ce înseamnă energie electrică sau cu gaze, de la administratori de blocuri și, chiar, de la oameni simpli, locatari care habar nu aveau că au plătit bani pentru acele dispozitive pe care nu erau obligați să le monteze, decât în anumite condiții.
Oficial ANRE: „Nu este obligatoriu”
Marius Vladu, directorul de comunicare al ANRE, a confirmat cele scrise de noi, săptămâna trecută, și ne-a spus că oamenii nu sunt obligați să își monteze detectoare de gaze, dacă au instalații de gaze, în bună stare de funcționare, montate înainte de 2009, atunci când a intrat în vigoare Ordinul ANRE nr.5/2009 care reglementează, Normele tehnice de aplicare Ordinului ministrului Economiei și Comerțului din 2004. Oficialul ANRE a precizat, pentru „Evenimentul zilei”, că detectoarele pot fi montate doar după ce reprezentanții firmei care instalează dispozitivele de detectare a scurgerilor de gaze verifică instalația.
„Doar dacă se constată defecțiuni la instalația de alimentare și, implicit scurgeri de gaze pot fi puse detectoarele, la astfel de locuințe, construite înainte de 2009”, a explicat Marius Vladu.
Directorul a adăugat că montarea detectoarelor cu gaze, în locuințele construite după 2009, au fost impuse la recomandarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru prevenirea numeroaselor explozii și incendii care au avut loc din cauza scurgerilor de gaze. „Conform normelor ISU, pe scările de bloc care au geamuri termopan se impun montarea acestor detectoare”, a adăugat oficialul ANRE.
Consumatorii nu sunt obligați să cumpere de la firma care montează
Referitor la posibilele abuzuri ale firmelor care instalează aceste detectoare, Marius Vladu ne-a precizat că orice persoană îndreptățită poate depune reclamație la ANRE. „Direcția de Control verifică fiecare sesizare și pot fi luate măsuri de la amendă la rezilierea contractului cu ANRE”, ne-a explicat directorul ANRE. Acesta a adăugat că reviziile sunt efectuate la solicitarea asociațiilor de locatari. De asemenea, „cetățeanul nu este obligat să cumpere detectorul de la firma care vine să îl monteze, ci poate opta pentru un dispozitiv cu prețul cel mai mic”.
Cercul vicios
O problemă mult-discutată, atât pe site-ul evz.ro, după apariția articolului, cât și la o dezbatere pe tema instalării detectoarelor de gaze, care a avut loc pe 26 iulie, este cercul vicios în care sunt prinși atât administratorii de blocuri cât și locatarii care susțin că au fost obligați de distribuitor să instaleze aceste dispozitive.
ANRE nu prevede, nicăieri, că distribuitoru poate condiționa montarea detectoarelor de furnizarea gazelor. Însă, susțin reprezentanții Autorității, aceeași furnizori pot sista alimentarea cu gaze dacă se constată un pericol iminent de explozie sau este afectată siguranța de exploatare.
Firmele pasează vina
Pe 26 iulie, chiar în ziua în care a apărut articolul din „Evenimentul zilei”, a avut loc o dezbatere publică organizată Asociațiilor de Proprietari „Habitat”: „Noutăți cu privire la montarea detectoarelor de incendiu şi de gaze naturale!”. La întâlnirea cu administratorii și locatarii de la blocuri au fost prezenți și un reprezentant al ANRE, cât și unul de la IGSU. În toiul dezbaterii în care s-a discutat inclusiv pe seama articolului din cotidianul nostru, unii dintre cei prezenți au reclamat „aranjamentele dintre firme și ANRE”.
„M-am uitat la firmele de pe site-ul ANRE. La acte corespund toți, dar nu toți gândesc la fel. Ne-au spus că ANRE îi obligă să monteze detectoarele”, a spus unul dintre locatari.
Pe de altă parte, unii administrator acuză faptul că distribuitorul de gaze i-a amenințat că le taie alimentarea dacă nu montează acele contoare și au fost nevoiți să încheie un contract cu o firmă autorizată. Un alt reprezentant al locatarilor a declarat că nu este clar, în legislație, unde se pun contoarele. Președintele „Habitat”, Mihai Mereuță ne-a arătat, la rândul lui răspunsuri controversate, pe același subiect, trimise către asociație și către diferiți locatari, de către ANRE, referitoare la poziția în care trebuie montat detectorul de gaze.
Reacțiile cititorilor
Pe site-ul evz.ro, Doina Dragomir a sesizat faptul că firma cu care a avut de-a face în cazul unui bloc vechi, a spus ca cei de la ANRE refuza sa avizeze verificarea tehnica, daca nu s-au montat obligatoriu detectoare. „E un cerc vicios si nimeni nu vrea/ nu are interes sa clarifice.” De asemenea, Margareta David a precizat: „Nici o firma autorizată ANRE nu a vrut sa verifice dacă nu montam detectoare în toate apartamentele. Pentru că depășisem termenul de verificare m-am trezit cu reprezentanții Distrigaz care au venit sa ne închidă gazele. Am căutat pe Internet, am cumpărat detectoarele și electrovalvele și am plătit unei firme doar montajul. Am reușit sa scă- păm doar cu 200lei/apartament”.
ANRE: Revizia tehnică este obligatorie
După discuția cu Marius Vlad, consilierul președintelui Nicolae Ha vrileț, am solicitat, punctual, răspunsuri ANRE.
- EVZ: Sunt obligatorii detectoarele de gaze, în imobilele construite anterior anului 2009, atunci când a intrat în vigoare Ordinul ANRE nr.5/2009?
- ANRE: Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru încăperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale şi suprafeţele vitrate necesare, conform prezentelor norme, sunt parţial sau în totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcţie specială (securizat, termopan etc.).”. Astfel, în conformitate cu prevederile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, cu modificările și completă- rile ulterioare, montarea detectoarelor de gaze naturale se realizeaza în situațiile în care condițiile tehnice nu mai corespund cu documentația tehnică avizată în baza cărora au fost realizate operațiunile de recepție tehnică și punere în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale. Altfel spus, în situația în care condițiile tehnice incidente la momentul punerii în funcțiune a instalației de utilizare, respectiv tâmplăria ferestrelor, suprafețele vitrate, delimitarea încaperilor și grilele de ventilație nu mai corespund caracteristicilor de la momentul punerii în funcțiune a instalației, se impune montarea detectoarelor de gaze naturale.
- Sunt obligați proprietarii care locuiesc în aceste imobile să monteze detectoare de gaze?
- Instalația de utilizare a gazelor naturale este proprietatea clientului final, intretinerea, exploatarea si repararea instalatiilor de utilizare a gazelor naturale revine clientului final, titular al contractului de furnizare a gazelor naturale (indiferent daca este persoana fizică sau asociația de proprietari), care răspunde pentru buna lor functionare. Acesta are obligatia efectuarii verificării/reviziei tehnice periodice ale instalatiei de utilizare. De reținut este faptul că montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.
În acest context, considerăm că, în situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intră- rii în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate în Ordinul MEC nr. 58/2004, precum și a Normelor tehnice aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, cu modificarile si completarile utlerioare, şi, în prezent, nu sunt efectuate modificări față de documentația tehnică inițială, operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide, în consecin- ţă, dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.
- Ce sancțiuni riscă societățile care încalcă reglementărilie ANRE și nu informează consumatorii că nu sunt obligați să monteze aceste detectoare, decât în anumite condiții?
- Obligația de a efectua verificarea/revizia instalației de utilizare a gazelor naturale îi revine beneficiatului acesteia. Operațiunile de verificare/revizie se fac în baza notificării transmise de către furnizor și , a documentației tehnice aferente instalației de un operator economic autorizat (OE) , fiind incheiat un contract de prestări servicii între benefiar și OE. În situația în care OE nu respectă prevederile reglementărilor tehnice pot fi sancționați conform prevederilor art. 194-195 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 cu modificările și completă- rile ulterioare.
- Distribuitorul de gaze poate obliga montarea detectoarelor de gaze?
- Operatorul de distribuție nu poate impune consumatorului final obligativitatea montării detectoarelor de gaze dar are dreptul să sisteze alimentarea cu gaze naturale a instalaţiilor de utilizare, în situaţia în care există pericol de explozie şi este afectată siguranţa în exploatare.