Scandalul de la Vatican: Presa italiană susține că un cardinal ar avea legătură cu scurgerile de informații

Scandalul de la Vatican: Presa italiană susține că un cardinal ar avea legătură cu scurgerile de informații

Niciun cardinal nu este suspect în scandalul scurgerilor de informații secrete de la Vatican, a afirmat astăzi purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, în replică la informațiile din presa de la Roma conform cărora la originea acestor divulgări s-ar afla un cardinal.

”Dezmint categoric acest lucru. Niciun cardinal nu este suspect, nici italian nici străin”, a spus părintele Federico Lombardi într-o declarație de presă. Acesta a precizat că Papa Benedict al XVI-lea este ”bine informat” în legătură cu ultimele evenimente care au legătură cu acest scandal care a dus la arestarea majordomuului Suveranului Pontif, Paolo Gabriele.

Ziarul italian ”Il Messaggero” scria astăzi pe prima pagină: ”Un cardinal a condus cârtița (n.r Gabriele)”, iar ziarul  ”Corriere della Sera” titra ”Un cardinal, printre cârtițe”. Jandarmeria Vaticanului l-a arestat  săptămâna trecută pe Gabriele, la domiciliul său fiind găsite documente secrete, la o lună de la crearea unei comisii de anchetă însărcinată să elucideze afacerea scurgerilor de informații care au zguduit micul stat, începând cu luna ianuarie. Cotidianul „La Repubblica” acreditează ideea că Paolo Gabriele ar fi unul dintre instrumentele unui grup neidentificat de ”cardinali, arhiepiscopi şi monseniori„ care ar fi pregătit ”o adevărată lovitură de stat” la Vatican. Obiectivul acestui grup ar fi să ”preia controlul asupra secretariatului de Stat”, adică guvernul Vaticanului, condus la ora actuală de cardinalul italian Tarcisio Bertone, considerat o persoană devotată lui Benedict al XVI-lea, ”iar ulterior să cucerească Conclavul cu un Papă ales dintre membrii acestui grup”. Cei care au conceput acest plan sunt aceiaşi care au furnizat mass-media documentele secrete prin intermediul unor cârtiţe, cu scopul de a crea haos şi  a răsturna guvernul Vaticanului, arată ziarul italian. În Italia a fost publicată recent o carte şoc intitulată ”Sua Santita”, scrisă de Gianluigi Nuzzi  în care sunt reproduse zeci de faxuri ultrasecrete care erau destinate Papei. Documentele confidențiale dezvăluie numeroase intrigi din interiorul Vaticanului, cum ar fi dezbaterile despre situaţia sa financiară, scandalurile sexuale în care sunt implicaţi unii preoţi, sau rivalitățile dintre cardinali.

Ne puteți urmări și pe Google News