Evenimentul Zilei > Social > Scandalul de la Operă: Dîncu i-a ascultat, dar n-are soluție
Scandalul de la Operă: Dîncu i-a ascultat, dar n-are soluție

Scandalul de la Operă: Dîncu i-a ascultat, dar n-are soluție

Tensiunile s-au amplificat în ultimele zile la Opera Națională și orice reconciliere pare greu de realizat. Balerina Alina Cojocaru, coregraful Johan Kobborg și alte șapte persoane nu mai au voie să intre în clădire, iar Opera nu are conducere. Soluția Guvernului mai întârzie câteva zile. Noroc că nu sunt spectacole până după Paște

Situația tensionată de la Opera Româna este departe de a se apropia de sfârșit. Întâlnirea de ieri cu vicepremierul Vasile Dîncu, care s-a ținut în Sala Mare a instituției, a dat însă o formă clară doleanțelor protestatarilor. Acestea nu s-au referit numai la balet, ci și la neregulile care afectează tot personalul artistic. În ceea ce privește scandalul Kobborg/ Alina Cojocaru versus angajații Operei, o reconciliere e greu de realizat. Aceștia din urmă sunt nemulțumiți de diferențele salariale dintre artiștii români și cei străini, dar și că cei doi îi desconsideră. Dîncu a atras atenția că întâlnirea e pur informală și nu pentru a stabili o nouă conducere, deși de o săptămână Opera n-are manager. Pentru neregulile reclamate, el a spus că va vorbi cu premierul Dacian Cioloș ca să trimită Corpul de Control.

Care sunt combatanții

Combatanții sunt, pe de-o parte, cei 30 de balerini, printre care Marina Minoiu, Cătălin Preda, Bianca Stoicheciu, Florica Stănescu, Alice Minoiu, alături de colegii străini Akane Ichii, Abby Cockrell, Henry Dowden, Lucas Campbell, George – Murray, grupați în jurul Alinei Cojocaru și al coregrafului Johan Kobborg. De cealaltă parte, sunt reuniți peste 400 de artiști și tehnicieni ai Operei, grupați în spatele dirijorilor Tiberiu Soare și Vlad Conta. Între cele două tabere, spiritele par să se fi încins mai mult din orgoliu. De aici și derapajele, precum acela în care Alina Cojocaru cu greu a putut să-și facă loc în Sala Mare pentru că numele ei se afla, alături de al lui Johan Kobborg, pe lista bodyguarzilor cu persoanele non-grata.

Ce reproșuri i se aduc lui Kobborg

Balerinii anti-Kobborg îl acuză pe danez de abuz în serviciu, spun că a denigrat Opera și că și înainte de venirea lui, baletul a avut invitați de renume în spectacolele. S-a spus și că programează preponderent spectacolele sale și obligă artiștii să vorbească doar în engleză. „Își favorizează prietenii, atât în partituri cât și la beneficiile bănești. Mai mult, ia singur toate deciziile”, a spus balerina Bianca Fota.

Aflat la Operă, chiar dacă nu în sală, Kobborg a spus că nu a renunțat pentru că el crede că mai sunt speranțe pentru Opera Română, iar la acuzațiile că favorizează doar anumite persoane, coregraful a spus că distribuțiile spectacolelor, unde sunt atât artiști români, cât și străini, spun adevărul.

Andrei Șerban, la Operă?

Plecarea lui Andrei Șerban din fruntea Teatrului Național din București, pentru că, spunea el, nu s-a înțeles ce înseamnă exigență artistică, ar putea fi, acum, în favoarea Operei. El a confirmat că propunerea de a fi manager i-a fost făcută de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu. „Am cerut condiții radicale, juste, care s-ar putea obține, desigur, în mod excepțional printr-o derogare de guvern”, a spus el.

Ce spun balerinii care-l susțin pe Kobborg

Pentru balerina Marina Miroiu este o oportunitate să lucreze cu balerinii Kobborg- Alina Cojocaru. „Am avut un repertoriu mai bun, de talie internațională. Condiții de muncă mult mai bune. Baletul Operei a mers în afară și am cunoscut artiști străini. Spectacolele puse în scenă de Kobborg s-au jucat cu casa închisă și a fost libertate pentru creșterea profesională”.


FOTO: Alina Cojocaru a spus în încheiere că speră ca angajații Operei să se trezeascăProvocare pentru România

Aflată ieri la Operă, Alina Cojocaru a spus: „Singurul interes va trebui să fie întotdeauna arta. N-am putut să stau deoparte și să aud cum spuneți minciuni despre noi. Dacă vrei să crești ca artist, trebuie să ai parte de o provocare. Uitaţi-vă la spectacolele care s-au jucat în ultimii ani, aceste spectacole au un număr mai mare de artişti, sunt mai variate. Kobborg reprezenta o provocare pentru România. Dacă aţi asculta ce am zis până acum, aţi vedea că am spus că avem balerini pe care putem să-i ducem în lume. Au fost audiții deschise pentru cine vrea să participe la spectacole. Chiar credeți că nu este un colaborator, artist român, care să aibă un salariu mai mare decât Kobborg? Înseamnă că nu vă cunoașteți țara”, a adăugat ea.


FOTO:Johan Kobborg spune că nu a favorizat pe nimeni