Scandalul de la CNAS ajunge la DNA! News alert!

Raportul întocmit în urma controlului de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate va fi gata în următoarele 7 zile.

Raportul întocmit în urma controlului de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate va fi gata în următoarele 7 zile.

După finalizarea acestuia, raportul urmează să fie depus pe masa procurorilor DNA deoarece „există fapte de natură penală”. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, luni.

„CNAS nu e în subordinea Ministerului Sănătății, dar pentru că Ministerul gestionează sistemul de sănătate publică, am considerat necesar de a face aceste verificări. Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele 7 zile și, din lecturarea prealabilă, pot să vă spun cu certitudine că raportul de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu șeful Corpului de Control, noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raport în prealabil. Din punctul nostru de vedere, există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus și anul trecut, dar nu la DNA, un document”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății susține că luni sistemul informatic al cardurilor a fost pornit. Totuși de la ora 10:00 a reînceput să înregistreze erori.

„În urma acestei discuții pe care am avut-o cu reprezentanții CNAS și reprezentanții firmei SIVECO, concluziile sunt mai multe, oricum se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent în perioada următoare modul de funcționare a platformei, astfel încât în cursul zilei de astăzi (n.r. - luni) se va face o procedură de achiziție în regim de urgență, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat, procedura începută nu a fost finalizată (…) și atunci pentru a asigura perioada tampon fără contractare e nevoie de o procedură de urgență. Menționez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută, în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziție pentru contractul de mentenanță nu este finalizată. Nu poți lăsa sistemele informative, sistemele de bază informatice cele mai complexe din România fără mentenanță. Astfel încât nu puteau fi validate serviciile medicale, nu puteau fi decontate, offline-ul într-adevăr funcționează, dar eu cred că aceasta nu este o soluție”, a mai completat Pintea.

Achiziționarea unei infrastructuri hardware suplimentare (în acest moment este ocupată 98%) este a doua problemă care trebuie rezolvată. Pintea susține că dacă nu se face acest lucru în viitor s-ar ajunge din nou la periclitarea funcționării sistemului.

„Concluzia a fost următoarea, de ani de zile CNAS și spun Casa deși știu foarte clar care sunt direcțiile care au avut grijă să nu meargă procedurile în direcția legală și normală, uzând de procedee birocratice exagerate a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului și îmi asum ceea ce spun, pentru că în momentul în care niște proceduri care puteau fi finalizate chiar cu toate contestațiile din lume, au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă, sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem”, a completat ministrul Sănătății.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţa oficial, pe 10 iulie 2019, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim offline.