Scandalul corvetelor. Armata a câștigat procesul dar poate pierde banii
- Petrisor Cana
- 9 octombrie 2019, 08:14
La Tribunalul București s-a tranșat prima etapă a conflictului dintre grupul Damen și Ministerul Apărării Naționale. După trei luni, instanța a respins acțiunea firmei olandeze care a contestat câștigarea licitației de construcției a patru corvete militare de către francezii de la Naval Group
Olandezii au, însă, drept de recurs în zece zile iar procesul poate conduce la pierderea bugetului alocat MApN în acest scop.
Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat, pentru EVZ, că, până la o decizie definitivă a instanței, nu poate semna contractul cu firma câștigătoare.
Până acum, procesele de contestare a licitației a condus la o întârziere de nouă luni a construcției corvetelor.
În luna iulie, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a explicat, pentru EVZ, că întârzierea afectează dotarea Armatei, dar poate avea impact și asupra economiei naționale.
„Este prima investiție în modernizarea Forțelor Navale. Pierdem o capabilitate importantă și există riscul să pierdem banii alocați în acest scop, dacă nu ne încadrăm în bugetul de anul acesta”, a adăugat ministrul Apărării.
Conform datelor oficiale, valoarea contractului pentru construirea corvetelor se ridică la 1,25 miliarde de euro, iar prețul armamentului necesar acestora este estimat la 350 milioane de euro, valoarea totală a investiției fiind de 1,6 miliarde de euro.
Ministrul a precizat că perioada de livrare a acestor corvete este de maximum 7 ani de zile. Oficialul MApN a adăugat că prima corvetă va fi gata în trei ani de zile. Astfel, până în 2026, România ar trebui să aibă patru corvete, iar prima navă va fi construită până în 2022. Programul în valoare de 1,6 miliarde de euro acoperă şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.