Evenimentul Zilei > Social > Scandalul burselor școlare. Un primar acuză: ”Asociația Elevilor din Constanța, organizație sprijinită politic”
Scandalul burselor școlare. Un primar acuză: ”Asociația Elevilor din Constanța, organizație sprijinită politic”

Scandalul burselor școlare. Un primar acuză: ”Asociația Elevilor din Constanța, organizație sprijinită politic”

Primăria Medgidia este obligată să asigure plata burselor pentru elevii școlilor din oraș, după ce Asociația Elevilor din Constanța a câștigat, în primă instanță, procesul.

Mai mult, Tribunalul a decis ca elevi să primeasca bursele retroactiv, si pentru semestrul întâi. Primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, susține însă că AEC nu are reprezentare în școlile din oraș, fiind de fapt o organizație sprijinită politic.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) se judecă în instanță cu 12 primării, 10 comune și două orașe, după ce ani de zile ar fi  refuzat să respecte legea și să acorde burse școlare pentru zeci de mii de copii din județ. Printr-o decizie emisă, luni, Tribunalul Constanța dă dreptate elevilor și obligă primăria Medgidia să acorde bursele.

Mai exact, obligă Consiliul Local al Municipiului Medgidia ”să emită o hotărâre prin care să stabilească cuantumul și numărul burselor școlare care urmează să fie acordate elevilor din școlile și liceele de pe raza municipiului, atât pentru semestrul II al acestui an școlar, cât și retroactiv, pentru semestrul I. Astfel, elevii vor beneficia și de bursele pe care ar fi trebuit să le primească în primul semestrul”, anunță AEC.

Deși acordarea burselor reprezintă una dintre principale modalități de reducere a abandonului școlar, primarul din  Medgidia a refuzat, ani de-a rândul, să respecte legea, acuză elevii. În urmă cu câteva zile, elevii constănțeni au câștigat procesul și cu primăria Cogealac.

Deciziile de la Tribunal nu sunt definitive, dar Asociatia Elevilor face apel la cei doi primari să nu le conteste la Curtea de Apel Constanța. Primarul comunei Cogealac, Gigi Alexa, a declarat, pentru EVZ, că, până anul trecut, a dat burse elevilor insă acum nu a mai primit bani de la guvern. ”Dacă aș avea, le-aș da. Dar încerc totuși să găseasc fonduri”,  spune edilul.

Primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, a spus la rândul lui că, abia acum, orasul s-a echilibrat economic. Primăria ar fi avut datorii uriașe și conturi blocate, găsite de Vrabie la preluarea mandatului.

”Nu se pune problema de rea credință, că doar am susținut toate activitățile școlare, am reabilitat toate școlile, copii învață în condiții bune”, spune primarul, precizând că relația cu elevii și profesorii din oraș este ”excepțională”. De altfel, edilul ar fi vorbit încă de al începutul anului școlar cu reprezentanții elevilor din Medgidia, explicându-le că mai bine alocă, într-o primă fază, bani pentru investiții în școlile din oraș.

Primăria Medgidia va contesta la Curtea de Apel Constanța decizia Tribunalului. ”În paralel, acum că stăm mai bine financiar, căutăm soluții, vom analiza și vom face ce e mai bine pentru elevii din Medgidia”, a subliniat Valentin Vrabie.

El a ținut să precizeze că Asociația Elevilor din Constanța nu are reprezentare în școlile din Medgidia. ”Este, de fapt, o asociație care este sprijinită politic și prefer să îmi văd de propriile proiecte în învățământul din oraș”, a încheiat primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie. AEC a negat, în repetate rânduri asemenea acuzații, susținând că este ”o organizație independentă, condusă de elevi, care reprezinte drepturile și interesele elevilor”.