Evenimentul Zilei > Justitie > SCANDALUL BERCEA MONDIAL. Declarația lui Marian Căpățână de la Curtea de Apel a provocat reacții și confirmări. Fiul lui Bercea căuta o televiziune unde să facă dezvăluiri despre procesul tatălui
SCANDALUL BERCEA MONDIAL. Declarația lui Marian Căpățână de la Curtea de Apel a provocat reacții și confirmări. Fiul lui Bercea căuta o televiziune unde să facă dezvăluiri despre procesul tatălui

SCANDALUL BERCEA MONDIAL. Declarația lui Marian Căpățână de la Curtea de Apel a provocat reacții și confirmări. Fiul lui Bercea căuta o televiziune unde să facă dezvăluiri despre procesul tatălui

Christian Sabbagh, jurnalist de investigații și vedetă de televiziune, a fost contactat de Florin Anghel, înainte de Antena 3. Kanal D a refuzat, în 2013, să facă un reportaj despre problemele cu Justiția avute de un clan interlop.

Evenimentul zilei a publicat, în ediția de ieri, un articol despre declarația susținută de inculpatul Marian Căpățână în fața instanței Curții de Apel București, în data de 27 iunie. El a explicat judecătorilor că, de fapt, a fost atras într-un complot împotriva șefului statului, fratele partenerului lui de afaceri, Mircea Băsescu, și că pentru înfăptuirea acestui lucru Dan Voiculescu oferise un milion de euro. Am reprodus un pasaj din această declarație pentru că implică și alte persoane în anchetă, dar și pentru că sensul lui este de a contracara acuzațiile aduse de procurorii DNA, cei care au solicitat arestarea lui Căpățână.

Verificarea scenariului complotului Repet ce am subliniat și în articolul anterior: nu știm în acest moment dacă acel complot, despre care vorbește Căpățână că e pus la cale de Dan Voiculescu, este adevărat sau nu. Acest aspect trebuie clarificat de procurori fiindcă are o importanță majoră pentru aflarea adevărului. Declarația a fost făcută în fața unei instanțe, deci însușită. Bercea Mondial a refuzat să-și susțină acuzațiile făcute din dubă la adresa Liviei Stanciu și a Laurei Codruța Kovesi în fața magistraților, iar din acest motiv ele nu merită verificate nici măcar de jurnaliști.

Nu știm în acest moment nimic legat de sumele de bani despre care Marian Căpățână face vorbire în declarația de mai jos:

„Mi-a spus (Florin Anghel – n.r.) că a primit de la Dan Voiculescu la el în birou suma de un milion de euro, din care voia să-mi dea mie acești 200.000 de euro. Mi-a spus că a fost contactat prin C.S. și prin avocatul Pavel Abraham, iar pe el nu-l interesează banii, în condițiile în care acceptă suma de 200.000 de euro numai să declare că o parte din bani au ajuns la domnul Traian Băsescu”, a declarat Marian Căpățână în fața instanței Curții de Apel București. Mărturisirea lui Căpățână face acum parte din dosar.

Am trecut sub tăcere, inițial, numele lui Christian Sabbagh (C.S. din declarație), deoarece este o persoană publică și nu obținusem de la el un punct de vedere.

În cursul zilei de ieri am reușit să vorbesc cu jurnalistul de la Kanal D, iar reacția lui a fost cea așteptată.

În plus, Christian Sabbagh a adus câteva elemente de noutate, care ne-au făcut pe amândoi să bănuim ce e și cu povestea invocată de Căpățână în fața judecătorilor.

„A venit la redacție fiul lui Bercea”

„E o nebunie să mă amestece cineva în așa ceva! Îmi amintesc că m-a sunat o avocată care apare des la televizor. Da, Mariana Ștefan. Mi-a spus avocata aceasta că fiul lui Bercea vrea să stea de vorbă cu mine. Iar într-o zi a venit la redacție fiul lui Bercea și mi-a zis că are niște înregistrări pentru un caz grav, cu persoane sus-puse. Nu mi le-a arătat, nu a pronunțat niciun nume. Nici nu am dat mare importanță fiindcă nu mă interesa ce spune acel individ. Postul nostru nu face niciun fel de politică, nu agreează astfel de subiecte de dezvăluiri între interlopi, apoi nu prezenta niciun fel de garanție. L-am pus totuși în legătură cu o colegă reporter, dar Kanal D nu a făcut material. Nu mai știu nimic despre subiect. Este clar o minciună”, ne-a declarat Christian Sabbagh, jurnalist de investigații și prezentator al principalului jurnal de știri de la Kanal D.

Nu a arătat înregistrările în primăvara lui 2013

Colega lui Sabbagh, cea care a stat de vorbă cu fiul lui Bercea, a confirmat și ea că, în primăvara lui 2013, acesta a venit la postul TV cu niște declarații ale mamei și surorii sale despre incidentul pentru care tatăl lor era arestat. „Voia să ne arate că tatăl lui e nevinovat, că un om influent din zonă îi amenință și că declarațiile puștiului înjunghiat au fost făcute de frică. Nu a prezentat niciun fel de dovezi, înregistrări sau să vorbească de numele pe care le-am auzit acum. Nu i-am dat speranțe că subiectul ne interesează, nu am oprit nicio copie după actele lui. Nu am vorbit cu el decât 10 minute și asta a fost tot”, ne-a spus Larisa Hogea, reporter Kanal D.

Nici avocata Mariana Ștefan, cea care l-a apărat pe Bercea Mondial la Tribunalul din Slatina, în 2012, nu știe de la familie vreo versiune legată de împrumuturi, de Marian Căpățână sau Mircea Băsescu. A confirmat că i-a dat numărul de telefon al lui Sabbagh lui Florin Anghel, atunci când acesta i l-a cerut pentru a încerca să prezinte la televiziune faptul că Bercea Mondial a primit o pedeapsă prea mare față de fapta de tentativă de omor comisă. Este posibil ca, după refuzul Kanal D, Florin Anghel să fi deschis ușile altei televiziuni, însă nimeni să nu-l fi băgat în seamă. Interesant este și faptul că Pavel Abraham a fost apărătorul lui Bercea la Curtea Supremă, însă atunci ori nu știa ce înregistrări au rudele lui Bercea cu Mircea Băsescu și Marian Căpățână, ori nu a dorit să le facă publice prin Antena 3. Enigme ce trebuie dezlegate.

Felix vrea acuzațiile și în scris

Replica la amănuntele aduse Marian Căpățână este confuză. Dan Voiculescu a cerut magistraților declarațiile în scris ale afaceristului pentru a-l da în judecată. Asta, în condițiile care mogulul putea afla de veridicitatea afirmațiilor de la avocatul Pavel Abraham, care reprezintă familia lui Bercea Mondial și este și un invitat des al Antenelor. „Îi atrag atenția să înceteze. Pe de altă parte, mă gândesc serios să intentez o acțiune legală împotriva lui Marian Căpățână, solicitându- i daune de 100.000 de euro. Cu siguranță banii respectivi ar putea fi valorificați de o fundație de binefacere sau de un caz social”, a scris Dan Voiculescu pe propriul blog. În tot acest timp, Pavel Abraham a trecut la comentarea acuzațiilor. „Este o variantă a domnului Căpățână”, s-a mărginit să declare acesta. (Marian Păvălașc)