Scandalos. Cu cât costă mai mult internarea la stat decât la privat. Vezi ce face diferența

bolnavi_perfuzie_spital_EVZ

O noapte de spitalizare, pentru un bolnav internat la Spitalul Floreasca, într-un salon de 11 persoane costă 1.650 de lei, în jur de 350 de euro. În această sumă este inclusă doar cazarea, fără consultațiile și investigațiile medicale, medicamentele administrate și materialele sanitare ori mâncarea. Costurile hoteliere – cu cazarea pacienților – la stat sunt mult mai mari decât cele practicate în spitalele private. Diferența este dată de cheltuielile indirecte, foarte mari, pe care spitalele de stat le fac pentru a-și asigura funcționarea.

Un bărbat care a ajuns la Spitalul de Urgență Florească cu infarct cerebral a primit la externare, după șase zile de spitalizare, un decont conform căruia costurile de cazare se ridică la  aproape 10.000 de lei, mai exact 9.990 de lei.

În afară de cei 1.650 de lei pe zi, plătiți pentru cazare, bolnavul a mai beneficat de investigații de 542 de lei, medicamente în valoare de aproximativ 20 de lei și de analize medicale de 50 de lei. Hrana pacientului a mai costat 130 de lei, conform normei de hrană stabilită prin lege pentru pacienții internați în spitalele de stat.

Potrivit reprezentanților spitalului, citați de Digi 24, decontul primit de pacient la externare conține toate cheltuielile efectuate în legătură cu internarea sa și sunt stabilite de compartimentul de specialitate. În acestea sunt incluse cheltuielile cu utilitățile, salariile și mentenanța aparaturii medicale.

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, a precizat că decontul are rol informativ, pentru ca pacientul să știe care au fost costurile realizate de sistemul de sănătate pentru serviciile medicale de care a beneficiat. Potrivit acesteia, normele legale stabilesc un tarif maximal pentru serviciile medicale oferite de un spital, iar mai apoi acesta este negociat între fiecare unitate medical și Casele de Asigurări de Sănătate. Pacientul nu plătește nimic dacă este asigurat.

Internarea la privat e mai ieftină

Prin comparație, însă, o noapte de spitalizare într-un spital privat din Capitală, într-o rezervă standard (un singur pat), fără medicație, investigații și hrană costă mult mai puțin. Conform unui deviz estimativ de plată, emis de Maternitatea Regina Maria, aflat la dispoziția Evenimentului Zilei, costul unei nopți de internare ajunge la 800 de lei, la care se adaugă, bineînțeles, cheltuielile cu investigațiile medicale, analizele, medicația sau hrana.

La Spitalul Sanador, costurile cu cazarea sunt și mai mici, potrivit informațiilor intrate în posesia Evenimentului Zilei. Astfel, costul unei zile de spitalizare într-o rezervă cu un singur pat este de 590 de lei  preț în care intră și cheltuielile cu hrana. Pentru un pat într-o rezervă cu două locuri, prețul este și mai mic, respectiv 490 de lei, cu hrana inclusă. La aceste cheltuieli se adaugă cele cu investigațiile medicale, consultații și tratamentele administrate pacientului.

Costurile indirecte umflă factura pacienților

Conform informațiilor intrate în posesia Evenimentului ZIlei, diferențele mari dintre costurile internării într-un spital de stat și unul privat sunt date de cheltuieile indirecte pe care unitățile de stat le fac pentru a-și asigura întreținerea și funcționarea. Acestea nu au legătură nici cu pacientul sau cu actul medical și diferă foarte mult de la o unitate la alta, în funcție de mărimea spitalului și de calitatea actului administrativ.

Cu alte cuvinte, cu cât e mai mare şi mai prost gestionat un spital, cu atât cheltuielile de funcționare vor fi mai mari, iar acest lucru se va reflecta în devizele primite de pacienți, care vor fi mult mai mari. Pacienţii asiguraţi nu achită acest cost, el fiind suportat din Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, în timp ce persoanele care nu plătesc asigurări de stat sau cei indisciplinaţi îşi plătesc integral costul zilei de spitalizare.

„Acel tarif din decont conține cheltuielile realizate de spital pe parcursul unui an, împărțit la numărul de zile contabile”, a declarat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS