Partenerii sociali trag concluzia că noua grilă de salarizare a fost impusă de Ministerul Finanțelor, la ordinul premierului. Ei susțin că proiectul mărește diferența dintre cei cu venituri mari și cei cu venituri mici
Medici, cadre didactice și funcţionari publici au fost surprinși să constate că în toiul negocierilor pe salariile bugetarilor s-au trezit cu o grilă care le taie veniturile, în loc să le crească. Aceeași surprindere au afișat-o și reprezentanții Ministerului Educației și ai Sănătăţii, care susţin că nu știau nimic de grila salarială care a apărut în presă, că nu au fost chemaţi la discuţii și nimeni nu i-a întrebat ceva.
Ministerul Finanţelor neagă evidenţele. Andreea Gheorghe, purtătorul de cuvânt al Finanţelor, susţine că media de creștere a salariilor este de 5%, iar în zona asistenţei sociale, de 20%, în vreme ce medicii și profesorii spun că li se taie salariile. „Fundamentul Ordonanţei aparţine Ministerului Muncii, care s-a consultat și a negociat cu sindicatele. La elaborarea Ordonanţei au lucrat mai mulţi secretari de stat din ministere, inclusiv cel al Justiţiei. Este o Ordonanţă care reașează salariile după majorarea salariului minim”, a declarat Andreea Gheorghe pentru EVZ. Numai că și ministrul Muncii, Ana Costea, a declarat că este dispus să își depună mandatul dacă proiectul privind salarizarea în sistemul bugetar nu va fi retras miercuri de către Guvern.
FOTO: Ana Claudia Costea, ministrul Muncii
Misterul ordonanței teleportate
Oficial, rămâne un mister cine a elaborat Ordonanţa salarizării unice, pe care o contestă toată lumea.
„Această Ordonanță de urgență nu a reușit să satisfacă nevoile partenerilor sociali și nevoile existente în momentul de față pentru eliminarea disfuncționalităților, doamna ministru și-a asumat retragerea acestui proiect. Doamna ministru a precizat că, în situația în care nu se va lua act de faptul că dumneaei nu susține această Ordonanță de Urgență, este dispusă să își depună mandatul. În condițiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri — n.r.) doamna ministru își va da demisia”, a transmis consilierul ministrului, Cosmin Andreica.
Ministerul Educației: „Nu am fost anunţaţi, nici consultaţi”
Surse din Ministerul Educației spun că și la ei este exact aceeași situație. „Nici noi nu am fost anunțați, nici noi nu am fost consultați, nimeni nu ne-a întrebat în ce stadiu sunt discuțiile cu sindicatele din învățământ. Nu știm de unde a apărut această Ordonanță, cum s-au stabilit sumele sau cine a compus- o”, au explicat persoanele în cauză, pentru EVZ. Sindicaliștii și reprezentanţii ministerelor susţin că varianta cea mai plauzibilă este că grila de salarizare a fost „fabricată de Finanţe, la ordinul lui Cioloș”. Potrivit sindicaliștilor, proiectul mărește diferenţa între cei cu venituri mari și cei cu venituri mici.
„O fi dictat-o vreun angajat din vreun birou”
„Marți dimineață am participat la o întâlnire la Ministerului Sănătății, alături de ceilalți reprezentanți de la sindicatele din sănătătate. Am ieșit de acolo siderat! Mai bine de jumătate din întâlnire, secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac și doamna director Doina Tănase ne-au explicat că ei nu știau de această ordonanță cu salariile. Că au aflat de la televizor sau de la prieteni. Că nu sunt, nici măcar ei, de acord cu aceste prevederi. Doamna Tănase se uita pe foaie și ne spunea: «Uite, scad salariile rezidenților». Cum să dai o ordonanță când discuțiile și negocierile cu sindicatele sunt în plină desfășurare? Noi negociam cu Ministerul Sănătății, convenisem și asupra surselor financiare de unde să vină majorările salariale și dintr-o dată neau trezit cu asta. O fi dictat-o vreun angajat din vreun birou de la Ministerul Finanțelor. E dovada unei incompetențe crase. Asta e!”, a declarat dr. Florin Chirculescu, șeful secției de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgență București, președinte al Sindicatului Solidaritatea Sanitară.