Un funcționar public, angajat în cadrul unei primării din județul Brăila, a fost reținut de procurori pentru luare de mită. Acesta primea mită ca să elibereze adeverințe false de vechime în baza cărora s-a stabilit, ilegal, vechimea în muncă pentru mai multe persoane care doreau să obțină pensii sociale minim garantate.
Romica Pavel, angajată ca funcționar în cadrul primăriei orașului Ianca, județul Brăila, a fost plasată de judecători în arest la domiciliu. Ea este cercetată de DNA, fiind acuzată de luare de mită, fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu.
Ea ar fi eliberat adeverinţe false, prin care a fost atestată, ilegal, vechimea în muncă pentru mai multe persoane. Acestea figurau ca angajate la fosta Cooperativă Agricolă de Producţie (CAP). Cu adeverințele obținute astfel, persoanele respective și-au întocmit dosare în baza cărora au obținut pensii sociale minime garantate de statul român prin Casa Naţională de Pensii.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii DNA - Serviciul teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în acest caz. Romica Pavel, referent cu atribuţii de funcţionar arhivar în cadrul Primăriei oraşului Ianca, judeţul Brăila, a fost acuzată de mai multe infracțiuni. Este vorba despre constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, dar şi altei persoane acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă în formă continuată şi dare de mită în formă continuată.
În aceeaşi cauză, anchetatorii au dispus control judiciar faţă de alte trei persoane cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi dare de mită.
Cazul datează din 2018
DNA informează că au fost efectuate percheziţii la mai multe locaţii de pe raza judeţelor Buzău, Vrancea şi Brăila. Au fost vizate primăria oraşului Ianca, casele Judeţene de Pensii Buzău şi Vrancea şi oficiile Poştale Judeţene Brăila şi Vrancea.
Procurorii anticorupţie au stabilit că în cursul anului 2018, Romica Pavel, împreună cu alţi doi inculpaţi, ar fi constituit un grup infracţional organizat la care ar fi aderat ulterior şi alte persoane. Acest grup şi-ar fi desfăşurat activitatea până în luna februarie 2022.
„Prin această «asociere» membrii grupului ar fi urmărit obţinerea unor venituri nelegale din eliberarea de adeverinţe false, prin care unor persoane li se atesta în mod nelegal vechimea în muncă la Cooperativa Agricolă de Producţie (CAP) Ianca, judeţul Brăila, astfel încât să poată obţine pensii sociale minime garantate de statul român prin Casa Naţională de Pensii”, se menţionează în comunicatul DNA.
Ce sumă pretindeau acuzații
În perioada respectivă, Romica Pavel ar fi pretins şi a primit, de la 71 de persoane, suma de 213.000 lei, în schimbul completării, semnării şi eliberării adeverinţelor false menţionate. Procurorii spun că beneficiarilor de adeverinţe li s-ar fi solicitat câte 580 lei pentru fiecare an de vechime atestat. Astfel, cineva care avea nevoie de o adeverință din care să rezulte că are 15 ani de vechime a plătit 8.700 lei. Din această sumă, intermediarii îşi opreau un comision (între 2.700 lei şi 3.000 lei), iar Romicăi Pavel îi reveneau 3.000 lei (200 lei/anul de vechime).
„În continuare, beneficiarii ar fi depus dosarele de pensionare, care includeau şi acele adeverinţe false, la Casele Judeţene de Pensii Buzău şi Vrancea, ai căror angajaţi au emis fără vinovăţie deciziile de pensionare pentru fiecare titular”, a mai arătat DNA.