Cum s-au furat banii de pensii? Dezvăluirea care vizează milioane de români: Miliarde de lei nu au fost virate în buget

Cum s-au furat banii de pensii? Dezvăluirea care vizează milioane de români: Miliarde de lei nu au fost virate în buget sursa: arhivă EVZ

Există mari nemulțumiri în rândul asociațiilor de pensionari. Acestea solicită Guvernului să adopte cât mai repede cu putință măsuri prin care să fie sancționați angajatorii care nu virează la buget contribuțiile sociale.

Pensionarii din România sunt nemulțumiți, iar reprezentanții acestei categorii sociale amenință Guvernul cu proteste și chemarea în instanță. Problema este legată de plata contribuțiilor de asigurări sociale. Pensionarii cer adoptarea de măsuri urgente în beneficiul pensionarilor și a angajaților.

De unde provin nemulțumirile asocialilor de pensionari

Federațiile naționale reprezentative ale organizațiilor de pensionari cer Guvernului condus de Nicolae Ciucă să adopte, în regim de urgență, un act normativ care să instituie sancțiuni severe pentru unitățile economice și instituțiile care nu virează la bugetul statului contribuțiile de asigurări sociale, plătite de salariați din veniturile lor.

„În anul 2020, de exemplu, 10 miliarde de lei reprezentând contribuțiile de asigurări sociale plătite de salariați, nu au fost virate la buget, iar ANAF a iertat unitățile vinovate de această ilegalitate. Consecința: diminuarea fondului destinat plății pensiilor, disperarea pensionarilor și a angajaților, plătitorii contribuțiilor de asigurări sociale”, se arată într-un comunicat transmis de federațiile naționale ale pensionarilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă membrii Executivului Guvernul nu iau măsuri și nu ia în considerarea cererea reprezentanților pensionarilor, aceștia amenință cu proteste și chiar chemarea în instanță.

Guvernul, amenințat cu chemarea în instanțe

„Dacă Guvernul nu va lua în considerare această cerere, federațiile naționale reprezentative ale organizațiilor de pensionari își rezervă dreptul de a apela, cum nu a făcut-o niciodată, la toate formele legate de protest, inclusiv chemarea Guvernului în instanță.

Suntem convinși că și confederațiile sindicale ale angajaților sprijină această cerere a federațiilor noastre”, au mai afirmat organizațiile naționale ale pensionarilor.

Ce transmiteau cei de la BNS, săptămâna trecută

Săptămâna trecută, cei de la Blocului Naţional Sindical (BNS) cereau retragerea propunerii de act normativ care elimină incriminarea neplăţii contribuţiilor ca fiind evaziune fiscală şi încurajează mediul de afaceri să schimbe destinaţia sumelor reţinute de la salariat pe o durată nedefinită, argumentând că iniţiativa Guvernului este „complet debalansată”.

„Am salutat decizia Guvernului Ciucă de la sfârşitul anului trecut de a introduce prin OUG 130/2021 tratarea reţinerii şi nevirării contribuţiilor sociale ca fiind infracţiune. Din păcate curajul şi verticalitatea Guvernului au durat mai puţin de 3 luni. Înainte de implementarea efectivă a acestei prevederi Guvernul a pregătit deja un proiect de act normativ care nu numai că elimină incriminarea neplăţii contribuţiilor ca fiind evaziune fiscală ci încurajează mediul de afaceri să schimbe destinaţia sumelor reţinute de la salariat pe o durata nedefinită”, se afirma în punctul de vedere al BNS.