S-a decis excluderea din partid a secretarului general al organizției județene a ALDE Constanța, Anton Mangiurea, și înlocuirea lui cu Stere Babu, tatăl actualului viceprimar PSD al Constanțăei, Dumitru Babu. Apoi, în cascadă, în unanimitate, prin ridicarea mâinii, retragerea sprijinului politic a consilierului județean Emil Banias, vot de blam pentru președintele organizației județene, deputatul Mircea Banias, dizolvarea Biroului municipal al ALDE, alegerea altei conduceri cu desemnarea unui președinte interimar în persoana vicepreședintelui CJ Constanța, Daniel Learciu.

La ședința Delegației Permanente a ALDE Constanța a particiap și secretarul general al partidului, Nicolae Nasta. “Am luat aceste decizii pentru că nu s-a respectat statutul, nu s-au organizat alegeri în localități, nu s-au ținut ședințe ale Biroul Județean, președintele Mircea Banias a lipsit de la ședințe, chiar a închis sediul partidului. A făcut ce a vrut. Statutul a fost călcat în picioare, în mod repetat. Nu cred ca e normal ca un președinte de filiala sa se comporte ca un proprietar de SRL”, a declarat, de la prezidiu, vicepreședintele ALDE la nivel național, constănțeanul Jean Paul Tucan.

În ședință s-a mai decis desemnarea a doi membri, vicepreședintele CJ Constanța, Daniel Learciu, și primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, în comisia de negociere cu PSD. Președintele Mircea Banias a fost acuzat de atitudine de non combat față de PSD. “Aveți  în față niște persoane care, de acum încolo, vor ști să se bată pentru partid. Și nici nu vor accepta calitate de servant sau de partener de gradul doi sau de vreo rudă săracă la masa bogaților. Sub nicio formă ”, a subliniat Deaniel Learciu. Completat de Jean Paul Tucan: „In nici un caz nu o să stăm ca niște momâi acolo”.

Marele absent la ședința Delegației Permanente a ALDE Constanța a fost primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie. Contactat de EVZ, edilul a declarat că nu a vrut să participe.”Nu puteam fi prezent alături de cei de la prezidiu, persoane cu grave probleme penale, chiar și un condamnat pentru trafic de droguri, mercenari care nu știu ce înseamnă un vot sau perdanți de serviciu”, a spus Valentin Vrabie. Mâine se va întâlni la București cu Călin Popescu Tăriceanu și “dacă dumnealui girează această așa zisă nouă conducere voi  demisiona din ALDE. Eu m-am înscris într-un partid mic, nou și în care am crezut, urmând să  mă implic în dezvoltarea lui, dar nu așa”. 

Președintele ALDE Constanța, deputatul Mircea Banias, spune, la rândul lui că toate "deciziile" luate astăzi sunt lovite de nulitate și nu pot produce niciun fel de efect. Conform statutului nici măcar nu există Delegație Permanentă pentru că de la 1 ianuarie 2017 ALDE are un nou statut, cu norme tranzitorii până la primul congres. Iar Delegația Permanentă este convocată numai de președinte. “E noaptea minții. Sancțiunea cu vot de blam nu mai există de pe vremea comunistilor. Ei vor de fapt să negocieze cu PSD-ul fel de fel de funcții, prefect, secretari de stat, directori. Asta urmăresc. Eu nu am cerut absolut nimic și nu plec din partid”, a declarat pentru EVZ Mircea Banias. Liderul ALDE Constanța spune că puciștii vor fi, cel mai probabil, excluși din partid sau sancționați drastic.