Editura Evenimentul si Capital

Scandal românesc cu Securişti, svastică şi sex, la Berlin şi New York

45efc63d43e6ae97c697b30f710c82b1
Autor: | | 18 Comentarii | 0 Vizualizari

Două filiale ale Institutului Cultural Român, din SUA şi Germania, au atras atenţia românilor din diaspora după ce au fost acuzate că promovează activităţi artistice cu puternice tente sexuale şi antisemite, precum şi membri ai fostei Securităţi.

În Statele Unite ale Americii, John Gabrian Marinescu a publicat astăzi, în New York Magazin, un articol despre ultima expoziţie organizată de conducerea ICR din New York, "populată de figuri sinistre ale căror porţiuni intime sunt puternic scoase în evidenţă". În opinia autorului, "expoziţia nu ne face cinste noua, românilor, şi nici artei sau culturii noastre. Cu atât mai mult, ea nu va contribui niciodată la schimbarea imaginii României în bine". Evenimentul este organizat Galeria Română, la intrarea principală în Consulatul General al României din New York, clădire în care are sediul şi Misiunea Permanentă a României pe lângă Naţiunile Unite. Cei trei artişti menţionaţi, "Nuclear Fairy" (Linda Barkasz), "IRLO" (Laurenţiu Alexandrescu) şi "Omar" (Marwan Anbaki) sunt cunoscuţi în România datorită operelor apaţinând curentului street art, prezent în Bucureşti, Cluj, Arad sau Timişoara. Svastică şi sex în vitrină John Gabrian Marinescu anunţă că a vizitat expoziţia şi face în articolul său o scurtă descriere a obiectelor incluse în cadrul iniţiativei estivale intitulată "Libertate pentru leneşi" ("Freedon for lazy people"): Pe masă cu pricina s-a “rătăcit” şi o jucărie, un căluţ (n.r. - The Little Pony) care, în porţiunea dorsală, pe pulpa din spate, are pusă o svastică germană". Conform unui comunicat de presă al Institutului Cultural Român la New York, "arta lor (n.r - a celor trei artişti invitaţi), combinând estetica lowbrow, grafitti figurativ şi o abordare neobişnuită a textului, dă viaţă pereţilor mohorâţi şi cu mediul, fie că e vorba despre o cabina telefonică, un panou publicitar sau o cutie de carton. Artiştii, cu toţii trecuţi de 20 de ani, lucrează atât pe cont propriu, cât şi colectiv. Expoziţia "Libertate pentru Leneşi" a fost realizată în colaborare cu unul dintre cele mai importante proiecte online de street art, Wooster Collective, şi se va încheia pe 15 august. Promovarea Securiştilor, blamată de intelectualii români

În acelasi timp, ICR din Berlin este acuzat că participa la promovarea informatorilor fostei Securităţi. Herta Muller, o scriitoare născută în România şi stabilită în Germania, a publicat săptămâna trecută, în ziarul "Frankfurter Rundscahau" o scrisoare deschisă adresată lui Horia-Roman Patapievici, preşedinte al Institutului Cultural Român. În cadrul articolului, intitulat "Turnători la Academia de vară", Muller protestează cu privire la prezenţa a doi foşti informatori, Sorin Antohi şi Andrei Corbea-Hoişie, la o şcoală de vară, organizată de ICR, la Berlin între 19 şi 25 iulie 2008 (n.r. Şcoala de vară: "Germania şi România: Transferuri academice, culturale şi ideologice"). "E un scandal ca România se prezintă în Germania cu aceste două persoane, care în timpul dictaturii au colaborat cu Securitatea. [...] Dacă ICR se prezintă în Germania cu astfel de persoane, instituţia se va autoblama definitiv, iar participanţii germani vor fi folosiţi la lustruirea foştilor turnători din România", spune scriitoarea în materialul respectiv, preluat de "Evenimentul zilei". Herta Muller (54 de ani) a emigrat din România în 1987. Singura femeie scriitor de origine română nominalizată la premiul Nobel pentru Literatură, Muller a plecat din România după ce a fost dată afară din serviciu, pe motiv că nu a acceptat să colaboreze cu Securitatea.

Ecaterina Andronescu, SCHIMBARE majora la Educatie! Toti elevii vor fi AFECTATI

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI