SCANDALUL PROTOCOALELOR continuă. Cum a fost FALSIFICATĂ semnătura unui JUDECĂTOR pentru a aproba PROTOCOLUL SRI-PÎCCJ-ÎCCJ
- Andrei Arvinte
- 21 iunie 2018, 10:04
Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, a făcut sesizare la PICCJ pentru presupusa falsificare a semnăturii judecătorului Nicolae Popa pe Protocolul SRI-PICCJ-ICCJ.
Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a sesizat, miercuri 20 iunie 2018, PICCJ în cazul presupusei falsificări a semnăturii fostului șef al instanței supreme, Nicolae Popa, pe Protocolul de cooperare SRI-PICCJ-ICCJ. În documentul trimis PICCJ și publicat în exclusivitate de jurnalistul Radu Soviani pe site-ul soviani.com, Cristina Tarcea solicita PICCJ să aprecizeze asupra posibilității de a se autosesiza din oficiu în legătură cu potențiala comitere a unei infracțiuni de fals, având în vedere declarațiile lui Nicolae Popa, care susține că nu își amintește să fi semnat și negociat un asemenea Protocol.
Demersul șefei ÎCCJ este unul important, fiind necesar să se stabilească dacă Nicolae Popa a semnat sau nu Protocolul SRI-PICCJ-ICCJ.
„Totusi, nu acesta este cel mai important lucru. In opinia noastra mult mai grav este insusi continutul Protocolului. Un Protocol ilegal, care a subminat ideea de independenta a judecatorului, iar Inalta Curte a fost predata SRI. Tocmai de aceea, ne intrebam: oare cand va sesiza sefa instantei supreme PICCJ si CSM pentru ilegalitatea incheierii protocolului SRI-PICCJ-ICCJ care a subminat ideea de independenta a judecatorului? Oare o va face?
Pe de alta parte, ne mai intrebam daca nu cumva prin discutiile si actiunile legate de posibila falsificare a semnaturii lui Nicolae Popa nu se doreste tocmai distragerea atentiei de la problema cu adevarat grava, si anume ilegalitatea Protocolului SRI-PICCJ-ICCJ”, scrie Luju.
Sesizarea șefei ÎCCJ Cristina Tarcea:
„La data de 14 iunie 2018 a fost finalizata procedura de declasificare a 'Protocolului de cooperare intre Serviciul Roman de Informatii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale'.
Exemplarele declasificate au fost publicate pe site-ul fiecarei institutii semnatare la 18 iunie 2018.
Dupa publicarea formei declasificate a documentului, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie de la acea data a sustinut public ca, desi semnatura de pe inscris este a dumnealui, nu a semnat un astfel de inscris si nici nu a negociat protocolul in discutie.
La data de 19 iunie 2018, am avut o intalnire la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu dl. profesor universitar dr. Nicolae Popa, fostul presedinte al instantei supreme.
In cadrul discutiilor purtate, domnul profesor mi-a relatat ca semnatura de pe document ii apartine, nu o contesta, dar ca nu l-a semnat pentru ca, incepand cu data de 1 septembrie 2009 nu si-a mai exercitat prerogativele de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
De asemenea, mi-a relatat ca nu cunoaste conditiile in care a fost discutat sau negociat protocolul si ca nici nu a desemnat o persoana anume din cadrul instantei supreme pentru a purta astfel de discutii sau negocieri.
Avand in vedere faptul ca imprejurarile relatate conduc spre ideea ca Protocolul de cooperare s-ar fi incheiat in conditiile savarsirii unor infractiuni de fals, in temeiul dispozitiilor art. 291 din Codul de procedura penala, va transmit prezenta sesizare urmand ca, in urma verificarilor pe care le veti efectua, sa stabiliti daca exista indicii ca in cauza au fost savarsite infractiuni si sa apreciati daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a va sesiza din oficiu, conform art. 292 din Codul de procedura penala.
Mentionez faptul ca in arhivele Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu au fost identificate documente care sa clarifice aspectele legate de circumstantele incheierii protocolului si nici alte documente care sa ateste tipul de actiuni ce s-ar fi desfasurat inainte si dupa incheierea protocolului.
Mai arat ca, in urma verificarii documentatiei Biroului de Resurse Umane al Inaltei Curti, am constatat ca, prin ordinul nr. 172 din 16 septembrie 2009 al Presedintelui inaltei Curti de Casatie si Justitie, au incetat raporturile de munca ale fostului presedinte al instantei incepand cu data de 14 septembrie 2009, acesta incasand drepturile banesti cuvenite pentru o perioada de 9 zile lucratoare din luna septembrie 2009.
Am mai constatat ca in perioada 1 septembrie – 14 septembrie 2009 au fost emise mai multe ordine semnate de dl. presedinte Nicolae Popa.
Va transmit alaturat toata documentatia la care am facut referire”.