Evenimentul Zilei > International > SCANDAL ruso-francez. Propaganda Kremlinului, în RĂZBOI cu Macron
SCANDAL ruso-francez. Propaganda Kremlinului, în RĂZBOI cu Macron

SCANDAL ruso-francez. Propaganda Kremlinului, în RĂZBOI cu Macron

Scandal internațional. Două organizații media pro-Kremlin au anunțat că vor să-l dea în judecată pe Emmanuel Macron, candidatul centrist la alegerile prezidențiale din Franța

Agenţia de presă Sputnik și Russia Today (RT) au anunțat că intenţionează să-l dea în judecată pe candidatul „En Marche!” la alegerile prezidenţiale franceze, Emmanuel Macron. Rușii îl acuză pe Macron de informaţii mincinoase, potrivit unui anunț al redactorului-şef al celor două organe de presă, Margarita Simonian, citat de AFP, preluată de Agerpres

„Au spus o grămadă de minciuni. Ne vom judeca cu ei”, a afirmat Margarita Simonian pe Twitter, adăugând, în altă postare, că „Macron ne-a plictisit cu fake news-urile lui”.

Scandalul a izbucnit în februarie, când Emmanuel Macron a denunţat „atacuri repetate” asupra site-ului său de campanie venite dinspre Ucraina, precum şi propagarea unor zvonuri sau „afirmaţii defăimătoare” la adresa anturajului său de către site-urile publice ruseşti ale Sputnik şi Russia Today în franceză. 

Purtătorul de cuvânt al lui Macron, Benjamin Griveaux, a acuzat direct Kremlinul, care „şi-a ales candidaţii”, în mod concret pe Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, care se va confrunta cu Macron în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. 

Kremlinul a dezminţit categoric acuzaţiile, afirmând că nu a avut „niciodată intenţia de a se amesteca în treburile interne ale vreunei ţări” 

Macron a depus, joi, o plângere împotriva rivalei sale Marine Le Pen, care a afirmat în timpul unei dezbateri televizate, miercuri seara, că el deţine un cont offshore în Bahamas. 

Anturajul lui Macron a declarat că informaţia a fost difuzată masiv de media apropiate de Sputnik şi RT şi de alte site-uri favorabile preşedintelui rus Vladimir Putin. Justiţia a declanşat o anchetă pentru a afla de unde provine acest zvon. 

Sputnik News a dezminţit vineri seara aceste acuzaţii, subliniind într-un comunicat că nu a publicat nimic asupra acestui zvon în timpul dezbaterii de miercuri seara, ci doar a doua zi, când a apărut un articol cu privire la plângerea depusă de Macron. 

„Menţionarea Sputnik şi Russia Today de către cartierul general al lui Macron în contexul anchetei nu este deloc justificat. Este un exemplu notoriu de generare a unui fals care are drept obiectiv înşelarea încrederii cititorilor”, notează Sputnik într-un comunicat. 

„Sputnik are intenţia să-şi consulte avocaţii referitor la acuzaţiile mincinoase permanente venite din partea cartierului general al partidului (lui Macron) En Marche!”, se mai spune pe site.

Citește și: Franța. Macron, VICTIMA unui MASIV ATAC al hackerilor, cu o zi înainte de turul decisiv al prezidențialelor