Reprezentanții Opoziției solicită Guvernului măsuri pentru a asigura necesarul de produse alimentare destinate consumului populației. Astfel, PSD se pronunță pentru plafonarea prețului la alimentele, în vreme ce Victor Ponta cere suspendarea exporturilor. Cereri similare au fost dormulate și de alte instituții și organizații publice, inclusiv Protecția Consumatorului. Pe de altă parte, reprezentanții producătorilor susțin că o asemenea măsură îi va afecta în mod direct, în cazul în care nu vor fi luate și altele compensatorii. Ei dau ca excemplu plafonarea prețului la utilitățile publice dar și la materiile prime necesare industriei.
Într-o postare pe pagina de Facebook a PSD, liderul Grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis atrage atenția că prețurile la alimente au explodat din cauză că odată cu instaurarea stării de urgență nu au fost impuse ți măsuri de plafonare a prețurilor. Liderul PSD susține că speculanții sunt lăsați să profite și să-și umfle buzunarele pe spatele cetățenilor.
„Guvernul trebuie să ia măsuri urgente, dincolo de sloganuri, bătăi pe umăr și bune intenții. Dacă nu o va face astăzi, PSD are pregătit și va depune un proiect de lege, pe care îl vom adopta în regim de urgență, prin care să plafonăm prețurile la alimentele de bază, medicamente și produse sanitare. Dar nu la valoarea lor de astăzi, ci la media prețurilor din ultimele 3 luni. În plus, speculanții trebuie să plătească foarte dur pentru faptele lor!”, se arată în postarea de pe site-ul PSD.
Un punct de vedere similar, referitor la necestitatea plafonării prețurilor la alimentele de bază și la produsele de strictă necesitate, a fost emis și de ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
„Având în vedere această stare de fapt, și pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte, sau chiar ilegale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar – așa cum este el definit de lege – , în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri”, se arată într-un comunicat ANPC.
Plafonarea prețurilor la raft falimentează producătorii
„Dar dacă nu plafonezi prețul la intrare, prețul materiei prime, prețul la producție, deci prețul nostru, și prețul supermarketului, nu ai rezolvat nimic. Dacă plafonezi numai prețul supermarketului și materia primă crește, cel dezavantajat net voi fi eu, pentru că supermarketul nu va cumpăra mai scump de la mine dacă nu poate să-și mărească prețul. E o chestie normală”, a explicat Sorin Minea, pentru DCNews.
El a precizat că guvernul trebuie să blocheze și creșterea prețului la utilități, fapt ce ar veni în sprijinul producătorilor, în condițiile în care ar plafona prețul alimentelor.
„Dacă vrei să faci plafonarea prețului pe tot ceea ce înseamnă mâncare, pe tot ceea ce înseamnă dezinfectanți, s-ar putea să fie foarte greoaie și nu știu cine o controlează. Iar dacă nu o dai în lanț și nu spui pe o perioadă de o lună de zile vă cer blocarea de prețuri și vă dăm blocarea de costuri energie și așa mai departe... Dar mai rămâne imprevizibilul euro! Deci e foarte greu de dat. Nu pot să spun că o susțin sau nu o susțin (plafonarea prețurilor la alimente - n.r.), dar dacă faci o plafonare, trebuie să o faci pe întregul lanț, nu într-un singur punct”, a spus Minea.
Suspendarea exporturilor de alimente
Pe de altă parte, președintele Pro România, Victor Ponta, este de părere că exportul de produse alimentare ar trebui suspendat în această perioadă de criză. Ponta susține că Guvernul trebuie să adopte o asemenea măsură, similară celei adoptate în cazul exportului de medicamente și produse similare.
„URGENT - azi decizia Guvernului pentru suspendarea temporaraăa exportului de alimente (așa cum au făcut, chiar dacă cu întârziere, la exportul e medicamente). Criza alimentară este cea mai gravă! URGENT”, a arătat Victor Ponta.
Potrivit spuselor sale, statul, prin Rezervele Naționale ar trebui să achiziționeze produsele firmelor romțnești care au contracte pentru export. Ponta solicită măsuri concrete pentru firmele românești, pentru angajații acestora și asigurarea resurselor bugetare pentru pensii, salarii și Sănătate.
„Nu mai e timp de «ne gândim să» / «luăm în calcul să» / «avem un plan să» / «este posibil să»! AZI trebuie anunțate măsurile economice și trecut la implementarea lor! P.S. - am inclus în proiectul de lege depus la Parlament și codurile CAEN (alte activități economice) pe care nu le-am avut initial - transportatorii auto (incluși șoferii de TIR) stomatologii, firmele de media afectate, cele de retail ! Sper ca Guvernul să preia integral aceste prevederi în ședința de azi”, a mai arătat Victor Ponta în postarea sa.