„Parlamentarii PNL nu înțeleg de ce trebuie să mai dăm un vot în plen în cazul acesta. Era suficientă o decizie a CEx sau poate să semnați o declarație a Parlamentului prin care să vă asumați că adăugați și ANRE la butoniera politică a instituțiilor controlate de PSD”, și-a început discursul Turcan, enumerând instituții „subordonate politic”, informează Agerpres.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a avertizat-o că îi va întrerupe microfonul.

„Permiteți-mi să explic votul PNL și nu vă ambiționați într-o chestie în afara regulamentului. (…) Voi spune votul PNL pentru că am dreptul să … Domnule președinte … jucăria … Domnule președinte, sunteți abuziv! Voi sta aici până când vă reveniți. (…) Nu plec de aici. Este dreptul meu parlamentar. (…) PNL are 20% și avem acest drept. Nu plec de aici. Sunteți abuziv”, a declarat Turcan, în timp ce Tăriceanu încerca să întrerupă definitiv microfonul.

„Doamna Turcan, vă atrag atenția că aveți posibilitatea să vă exprimați aceste puncte de vedere, cu toată considerația vă spun, la declarații politice. (…) Vă rog să vă referiți la ordinea de zi. (…) Cred că aveți obligația să respectați Parlamentul și pe colegi. Nu confundați un proiect de hotărâre cu declarațiile politice”, i-a transmis Tăriceanu liderului grupului deputaților PNL.

„Nu respect mai puțin decât dumneavoastră”, a replicat Turcan.

Tăriceanu i-a atras din nou atenția deputatului PNL că, dacă nu se referă la proiectul de hotărâre privind numirea conducerii ANRE, îi va opri din nou microfonul.

„Evident, că doar altceva nu aveți de făcut. Nu aveți, că nu aveți alte preocupări – legile pe Justiție, controlul politic al instituțiilor”, a adăugat Turcan.

Tăriceanu a continuat: „Doamna Turcan, dumneavoastră confundați Parlamentul cu o piață publică. Vă rog foarte mult, respectați regulamentul! Altfel sunt nevoit să cer chestorilor să facă ordine în sală”.

„PNL este împotriva acestor numiri. De ce? Pentru că, pe de o parte, o transformați într-o marionetă politică, iar pe de altă parte încercați să vă găsiți un instrument în lupta dumneavoastră de identificare a unor dușmani imaginari. ANRE nu este vinovat de creșterea prețurilor, pentru că nu a crescut ANRE acciza la combustibil. ANRE nu este responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă în domeniul economic, pentru că măsurile guvernamentale sunt asumate de PSD. PNL consideră că aceste numiri nu au legătură cu profesionalismul, nu au legătură cu un comportament parlamentar echilibrat și lipsit de abuz și în plus respingem cu fermitate acest asalt la adresa instituțiilor statului pe care doriți să vi le subordonați în mod direct”, a conchis Turcan.

După Turcan a luat cuvântul şi deputatul PMP Eugen Tomac, care l-a comparat pe Tăriceanu cu fostul premier Adrian Năstase.

„Şi Năstase s-a străduit să închidă toate microfoanele şi nu l-a ajutat la nimic. Nu ăsta ar trebuie să fie comportamentul nostru aici. Ne uităm cu îngrijorare la această abordare cu privire a rolul pe care îl atribuiţi instituţiilor din subordinea Parlamentului. Şi Năstase şi-a dorit un control asupra instituţiilor şi nu i-a folosit la nimic”, a spus Tomac, la tribuna Parlamentului.