Evenimentul Zilei > Politica > SCANDAL OLTENESC. Olguța Vasilescu, acuzată că a pierdut 10 milioane de euro. Cine mediază CONFLICTUL
SCANDAL OLTENESC. Olguța Vasilescu, acuzată că a pierdut 10 milioane de euro. Cine mediază CONFLICTUL

SCANDAL OLTENESC. Olguța Vasilescu, acuzată că a pierdut 10 milioane de euro. Cine mediază CONFLICTUL

Război al declarațiilor pe proiectele publice ale Craiovei. Olguța: Știu că nu le convine că am făcut TOT ce am promis. Cherciu: Mă miră promptitudinea dânsei pe proiectele altora. Ce proiecte lasă pentru viitorul mandat? Contactat de EVZ, fostul primar Antonie Solomon dă peste cap corectitudinea informațiilor făcute public de primărița Craiovei.

Vezi mai jos Planul integrat de dezvoltare urbană Craiova 2007-2013, aflat pe site-ul Primăriei Craiova, susține afirmațiile lui Solomon.

“Singurul proiect care aparține sută la sută actualei conduceri administrative a Craiovei este anveloparea blocurilor. Iar acesta se anunță un fiasco total, pentru că suntem obligați să renunțăm la 10 milioane de euro”’, a afirmat consilierul PNL Dan Cherciu, la ultima ședință a  Consiliului Local Craiova.

Într-o postare pe facebook, Dan Cherciu a comentat detaliat afirmațiile Olguței Vasilescu, cu referire la proiectele publice  ale orașului pe care și le atribuie.

”Absolut toate proiectele pe fonduri europene la care actuala administrație a tăiat sau urmează să taie panglica, adică Centrul Vechi, pasajele, parcarea subterană, reabilitarea linei de tramvai, canalizare și apă în cartiere etc. au fost gândite, înaintate spre aprobare, aprobate, unele semnate și începute sau aduse în stadii finale de către fosta administrație și Consiliu Local. Singurul proiect care a fost moșit și ar fi trebuit pus în practică integral de noua conducere a Primăriei, a fost anveloparea blocurilor. Eșec major! Doar ieri s-au șters din buget aproape 10 milioane de euro pentru că acest proiect nu mai poate fi finalizat până la sfârșitul anului, iar vina a fost aruncată pe locatarii blocurilor. Mă întreb, dacă s-ar fi dus o campanie de informare asupra avantajelor, li s-ar fi explicat oamenilor că pot avea locuințe reabilitate pe bani europeni, nu alta ar fi fost situația? Așa, am spus adio la 10 milioane de euro, acoperiți de 10 milioane de motive de ce nu s-a putut!”, acuză consilierul Dan Cherciu.

În replică, primărița Olguța Vasilescu a ținut să comenteze online, punctual, realizările actualei administrații aflate sub mandatul său.   

“Observ o serie de atacuri gratuite ale PNL vis-a-vis de accesarea fondurilor europene de Craiova și de proiecte care nu ar fi ale mele, ci mo;tenite. Aș vrea să fac câteva clarificări, pe care să le rețină și consilierii respectivi. 

1. Craiova e pe primul loc în România la absorbția de fonduri europene, deci nu se putea lucra mai bine, în condițiile legislației actuale. 

2. Eu nu l-am auzit pe Solomon vorbind și nici nu am găsit proiecte depuse pentru: stadion, spital municipal, cartier nou de locuințe, parc de distracții, reabilitare Parc Romanescu, reabilitare termică, aducțiunea firului 2 Izvarna, containere îngropate etc. Sunt proiecte 100 la sută actuala administrație și sunt proiecte foarte mari. 

3. Proiectele găsite sunt următoarele: canalizare – apa care era făcut de Consiliul Județean Dolj și doar în parte, restul fiind accesat anul trecut, cele două pasaje pe care nu mi le-am asumat, parcarea subterană care nu era finanțată, Water Parc unde am anunțat că îl voi și invita pe Antonie Solomon la lansare fiindcă e proiectul lui de suflet, centrul Multifuncțional pe care nu mi-l asum că nu l-aș fi făcut, linia de tramvai cu tot cu sistemul de semaforizare care e o porcărie (eu aș fi făcut giratorii și veți vedea ce înseamnă când vom trece pe proiectul lui), dar pe care l-am finanțat, reabilitarea bulevardelor, de asemenea nefinanțate sau centrul vechi, din care nu a mai rămas nici 10 la sută din ce gândise el. 

4. În ceea ce privește anveloparea blocurilor, e un proiect gândit de noi și care trebuia să se termine în 2015. Proiectul a stat blocat 1 an de zile în sertarul ADR. Nu am căpătat explicații logice de ce. Jumătate din blocuri sunt în lucru sau s-a finalizat licitația și se vor termina în 2015. Pentru celelalte, am stopat licitațiile pentru că știm că nu e timp să se termine pe ciclul 2007-2014, deci până la finalul anului și ar însemna să pună municipalitatea toți banii. Ceea ce nu e posibil. Restul blocurilor vor fi anvelopate în 2016 pe ciclul financiar următor al UE. 

5. Știu că nu le convine că am făcut TOT ce am promis și încă mult pe deasupra. Cetățenii vor aprecia la vot. De aprecierile lor nu am nevoie”, a replicat Olguța.

Consilierul Dan Cherciu a revenit online, comentând punctual afirmațiile Olguței:  

“Înțeleg că doamna Primar îmi dă replica la o postare pe care am făcut-o în urmă cu două ore. Mă miră promptitudinea dânsei, mai ales că nu figurează între "prietenii" mei pe Facebook, dar o fi informat-o Poliția Locală a FB, precum pe Nechita de la Iași.

Dar să nu deviem de la subiect, ceea ce se vrea un răspuns, este doar un amalgam de proiecte pe care site-urile de casă, un fel de brigăzi de amatori concurenți la "Cântarea Craiovei", le tot propagă în mediul virtual, doar, doar craiovenii cu memorie scurtă le vor crede.

Punctual, eu m-am referit în poziția mea de ieri în CL și în postarea de astăzi la proiectele pe fonduri europene, adică cele aproape gratis, pentru care contribuția bugetului local este minimă, pentru unele dintre ele mai puțin decât sumele pe care le alocă cu larghețe numai ieri Fundației Dinescu, pentru "degustători de artă culinară" (n.r.- 120.000 de lei din bugetul primăriei), un fel de cum să ne ghiftuim și chefuim pe banii cetățenilor, așa că le voi lua pe rând, citând-o:

Cherciu, despre ideea primăriței cu Dracula Park: Este în stadiul de ce visăm urât noaptea, spunem ziua

"Eu nu l-am auzit pe Solomon vorbind si nici nu am gasit proiecte depuse pentru:

-stadion: acesta nu se face pe fonduri europene, ci integral de la bugetul de stat și cel local, iar deocamdată doar s-a demolat cel vechi și de văzut, am văzut doar o fotografie și promisiunea fermă a lui Dragnea, din aceeași categorie cu cea a lui Șova că vom avea autostradă până la Pitești;

-spital municipal: după știrea mea se va face cu fonduri proprii, nu cu fonduri europene – oricum stadiul este de proiect, iar reabilitările care s-au făcut pot fi remarcate de către pacienți doar prin plachetele care-i poartă numele lipite pe uși;

-cartier nou de locuinte: se face de către un constructor chinez, din credit bancar privat și cu încasarea de avans de la viitori cumpărători – stadiul: turnat fundație, fără garanții că se va termina vreodată;

-parc de distractii: este culmea să pretinzi că îți aparține proiectul Aqua Parc (de el cred că este vorba, pentru că de altul nu știu decât ca zvon), când știu precis situația pentru. că, recunosc spășit, m-am opus d-lui Solomon în a fi făcut din motivul amplasamentului în Luncă, lângă groapa de gunoi; dacă se referă la Dracula Park din Parcul Cornițoiu, acela este în stadiul de ce visăm urât noaptea, spunem ziua.

-reabilitare Parc Romanescu: proiect din mandatul trecut,

Cherciu, despre anumiți angajați în Primărie: Lene, incompetență și dezinteres față de cetățenii care le plătesc salarii

-reabilitare termica: da, acesta este proiectul despre care am spus că aparține 100% actualului mandat, doar că ieri s-a consfințit deja pierderea primilor 10 milioane de euro din lene și/sau incompetență;

aductiunea firului 2 Izvarna: proiect vechi, din perioada comunistă, la care în afara "trâmbițării", Primăria nu are niciun merit în gândirea lui sau obținerea fondurilor; oricum stadiul este incipient;

-containere ingropate: fac parte din masterplanul pe deșeuri, proiect inițiat de către Consiliul Județean în urmă cu mulți ani și căruia îi recunosc "meritul" incontestabil (PSD-ului) că a bătut în cuie amplasarea gropii de gunoi a întregului județ, în nasul craiovenilor, pe malul Jiului;

-etc.: acest proiect aparține doamnei Primar, nu am ce să comentez.

Sunt proiecte 100 la suta actuala administratie și sunt proiecte foarte mari(??)"

Iar argumentația că cele 10 milioane de euro se pierd pentru că proiectul cu reabilitarea a stat un an în sertarul ADR este ridicolă. A stat din simplul motiv că nu a fost conform, adică cei plătiți și numiți în funcții de către doamna Primar nu și-au făcut treaba pentru care primesc salariu. Ca să traduc subliminal din dânsa, motivele sunt: lene, incompetență și dezinteres față de cetățenii care le plătesc salarii”, mai acuză consilierul Dan Cherciu.

Solomon, despre Olguța: Un om se poate împodobi cu penele altuia, dar nu poate  zbura!

Chestionat cu privire la declarațíile online, de vineri, ale primăriței Craiovei, Antonie Solomon precizează faptul că, proiectele pentru care actuala administrație a Craiovei se “zbate” au fost inițiate/semnate în 2009 și fac parte din Planul integrat de dezvoltare urbană Craiova 2007-2013.

Solomon face referire la mai multe proiecte inițiate și semnate în mandatul său, dar finalizate în mandatul Olguței, dat fiind problemele penale avute. “’Târgul expozițional, un proiect frumos și util Craiovei, folosit cu plăcere chiar de actuala administrație pentru evenimentele de partid. Numai un prost poate gândi că este un proiect inutil. Am înțeles că se fac tot felul de evenimente culturale și vine multă lume. Mă felicit că am realizat acest proiect. Este o mare realizare pentru Craiova. Reabilitarea liniei de tramvai, un al proiect în mandatul Solomon. Au incercat ei ceva, dar nu au luat în calcul că sunt toate utilitățile sub. Marile bulevarde ale Craiovei: Oltenia, Tineretului, Craiovița, toate reabilitate în câteva luni, 3 km de autostradă practic.

Solomon: Olguța, bilă albă pentru stadion

Rocada, a fost realizată în 6 luni. Și lista poate continua…  Proiecte de 20 de milioane de euro realizate în cateva luni. Ei s-au apucat de nu știu când de Bariera Vâlcii, Râului, și nici acum nu le-au finalizat.  Au finalizat cu chiu cu vai strada Caracal. Au falimentat companiile, asta au realizat în mandatul lor. Centrul istoric, este un proiect marca Antonie Solomon realizat cu ADR. Ce tot spune (n-r. Olguța Vasilescu) că ADR a ținut proiectul la sertar? L-au tărăganat ei, ca să îl modifice. Am fost la Cracovia cu arhitectul primăriei, să mă inspir. Există documente video. Am gândit și inițiat proiectul centrului istoric pentru Craiova, împreună cu specialiștii.   

Și Aqua Parc – sunt proiectele mele de suflet. Trebuia făcut într-un an. Au trecut trei ani și nu au făcut nimic. Puteau veni mii de oameni vara la Aqua Parc, să nu mai plece în vacanțe prin alte părți. Mulți nu au bani și le-ar fi prins bine vara aici.

Toate proiectele enunțate de Olguța sunt parte a programului de dezvoltare al Craiovei semnat în 2009 cu Udrea.. Un contract de 96 milioane de euro pentru toate aceste proiecte.  Eu nu am mai apucat să tai panglica…. Dar ele s-au derulat apoi individual. Sunt proiecte din planul integrat de dezvoltare al Craiovei, gândite și concepute  în 2009, așa cum vă spuneam. Actuala administrație se poate mândri cu stadionul, o bilă albă pentru asta. Și, ar trebui să se mândrească că au avut ce derula în mandatul lor. Să vedem după!”’, avertizează fostul primar  Antonie Solomon.     

Planul integrat de dezvoltare urbană Craiova 2007-2013, aflat pe site-ul Primăriei Craiova, susține afirmațiile lui Solomon.