Relaţiile dintre Franţa şi Belgia s-au tensionat brusc. Doi poliţişti belgieni au fost supuşi unui interogatoriu, după ce au fost reţinuţi marţi în Franţa de către funcţionari francezi având la bordul vehiculului lor 13 imigranţi.

Povestea a început marţi dimineaţa, în Belgia. Un şofer de camion din Franţa, care se întorcea în ţară, aude zgomote în spatele maşinii sale şi anunţă poliţia belgiană, care descoperă 13 imigranţi clandestini irakieni şi sirieni. Aceştia doreau să ajungă în Franţa pentru a trece ulterior în Marea Britanie.

Din februarie trecut, Belgia a reintrodus controlul la frontierele sale. Procedura cere ca în cazul prinderii unor imigranţi aceştia să fie reconduşi la frontiera cea mai apropiată de ţara lor de origine, în acest caz graniţa franco-belgiană, informează BFMTV.

Aşa că imigranţii sunt încărcaţi în două dube ale poliţiei belgiene, cu direcţia Franţa. Doar că ei trec dincolo de frontieră şi pătrund pe teritoriul francez, până la Nieppe, în nord.

„Colegii mei nu şi-au dat prea bine seama că au trecut de frontieră cu 50 de metri”, a încercat să explice Vincent Gilles, preşedintele sindicatului poliţiştilor belgieni.

Cei doi poliţişti belgieni sunt prompt reţinuţi de poliţia franceză, care îi duce la comisariatul din Armentières, unde sunt supuşi unei audieri care durează patru ore.

Poliţiştii belgieni le-au explicat omologilor francezi că îi reconduceau pe imigranţi, aşa cum primiseră ordin. În final, Franţa a decis să nu ia nici o măsură împotriva celor doi.

Însă incidentul a produs iritare şi în Belgia. Gilles explică:

„Imaginaţi-vă, patru ore fără avocat, fără traducător, pentru că trebuie să semnalez că e vorba de colegi flamanzi, şi fără copie a declaraţiei pe care au fost obligaţi să o dea.”

După incident, sindicatul poliţiştilor belgieni a depus un preaviz de grevă, cerând explicaţii ministrului lor de Interne, Jan Jambon. Potrivit poliţiştilor belgieni, peste 2500 de imigranţi au fost arestaţi în Belgia de la începutul lui iulie, un flux prea mare pentru a-i mai putea preveni pe colegii lor francezi în legătură cu procedura de reconducere la frontieră.

De partea franceză, incidentul a fost tratat ca o veritabilă criză diplomatică. Autorităţile şi-au exprimat „via dezaprobare” faţă de eveniment. Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve l-a convocat marţi pe ambasadorul belgian pentru a solicita explicaţii.

La rândul ei, presa franceză îşi pune o întrebare tulburătoare: este pentru prima dată când un asemenea eveniment are loc, au este vorba de o practică a „deportărilor” clandestine a Belgiei, prin care aceasta scapă de imigranţi, pasându-i la vecini?