Respingerea candidatului ungar, Laszlo Trocsany, pentru funcția de comisar european a avut la baza îngrijorările membrilor Comisiei Juridice a Parlamentului European legată de posibile ” conexiuni cu Rusia”, potrivit Politico. Laszlo Trocsany, candidatul Ungariei pentru postul de comisar european pentru Extindere și Vecinătate, a picat la vot în Comisia Juridică, la fel ca Rovana Plumb, împotriva cadidaturii sale votând 11 membri ai Comisiei JURI din Parlamentul European, 9 votând pentru, iar 2 s-au abținut.

Comisia nu a făcut publice motivele respingerii, candidaturii , dar în  cazul lui Trocsanyi, fost ministru al justiției, preocupările s-au referit la relația sa cu o firmă de avocatură la care a fost cofondator, Nagy and Trocsanyi, și pe diverse decizii legate de Rusia.

Comisia este îngrijorată în legătură cu „conexiunile sale cu Rusia, mai ales având în vedere rolul său de ministru al justiției în extrădarea unor suspecți ruși în Rusia, care ulterior au fost eliberați, în ciuda unei cereri de extrădare din partea SUA”, potrivit scrisorii transmise de președinta comisiei, Lucy Nethsingha, președintelui Parlamentului European, David Sassoli, anunță .g4media.ro/.

Trocsanyi a aprobat extrădarea unor suspecți de trafic de arme din Rusia, Vladimir Lyubishin Sr. și Vladimir Lyubishin Jr., în țara de origine, în ciuda unei solicitări de extrădare a SUA și a colaborării unguro-americane în acest caz., suspecții fiind ulterior eliberați.Statele Unite au criticat public, în noiembrie anul trecut, decizia Ungariei, afirmând că această ridică „semne de întrebăre cu privire la angajamentul Ungariei în cooperarea pentru aplicarea legii”.

Ministerul Justiției din Ungaria a afirmat că Trocsanyi a luat decizia extrădării suspecților în Rusia pe baza deciziilor judiciare, a legilor relevante și a acordurilor internaționale.