SCANDAL la Opera Națională București. Orchestra face grevă japoneză
Editura Evenimentul si Capital

SCANDAL la Opera Națională București. Orchestra face grevă japoneză

Orchestra Operei Naționale din București
Autor: | | 1 Comentarii | 2358 Vizualizari

Instrumentiștii Operei Naționale București vor purta o banderolă albă, astăzi și duminică, în timpul desfășurării spectacolelor cu opera „Oedipe”, de George Enescu

Oamenii din orchestră sunt nemulțumiți de felul cum este tratată creația lui George Enescu, dar și artiștii care participă la spectacolele cu „Oedipe”, din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.

Protestul a fost adus la cunoștința conducerii Operei, iar mesajul este adresat spectatorilor: „(...) Artiștii din orchestra Operei Naționale București (ONB - n.r.) vor organiza o grevă japoneză la reprezentațiile de vineri și duminică ale operei «Oedipe ».(...) Doamnelor și Domnilor, Onorat Public (...) Acest protest este cauzat de faptul că spectacolele cu opera «Oedipe», de George Enescu, sunt programate încadrate în programul Festivalului Internațional «George Enescu» 2015, la categoria «alte evenimente», fără a beneficia de interesul televiziunilor care preiau toate celelalte manifestări artistice. Acest fapt se repetă, constant, de trei ediții. Suntem singurul teatru de operă din țară care pune în scenă capodopera enesciană, prin urmare considerăm că este o desconsiderare atât la adresa creației compozitorului, adică a operei «Oedipe», cât și la adresa colectivelor artistice ale Operei Naționale București.”

Reprezentațiile „Oedipe” sunt programate astăzi, 18 septembrie, la ora 18.30, și duminică, 20 septembrie, tot la 18.30, la Opera Națională București. „Oedipe” se desfășoară sub bagheta dirijorului Leon Hussain, în regia Andei Tăbăcaru-Hogea. Scenografia este semnată Viorica Petrovici, iar coregrafia este realizată de Răzvan Mazilu.

Artiștii nu sunt plătiți

Surse apropiate instrumentiștilor, care au dorit să-și păstreze anonimatul, ne-au declarat că, la „desconsiderarea operei lui Enescu, se adaugă faptul că artiștii, respectiv oamenii din orchestră sunt nemulțumiți și de faptul că nu sunt plătiți pentru prestația din cadrul Festivalului”. Alți artiști români sunt plătiți, dar cei de la Opera Națională, nu.

Pe de altă parte, de data aceasta surse din orchestră ne-au declarat că este adevărat că artiștii nu sunt plătiți, dar protestul lor se îndreaptă, în primul rând, față de poziționarea nedreaptă a Operei și a spectacolului „Oedipe”, la categoria „Alte evenimente”, în cadrul festivalului.

Instrumentiștii... nu cer bani

Surse din Orchestra ONB ne-au declarat: „Chestia cu plata nu e pusă în relief nicicum. Este vorba doar despre dezinteresul vizavi de munca noastră, care este la o capacitate maximă. Normal că în momentul în care ar exista interesul preluării de către o televiziune altfel ar sta lucrurile. Din dezinteres rezultă realitatea. Dacă ar exista un interes mai mare s-ar rezolva inclusiv partea financiară. Ceea ce se întâmplă este o responsabilitate a conducerii, nu a Artexim. Artexim este o altă entitate cu care se putea negocia pentru mai multe aspecte. Protestul nu este făcut de sindicat. Nu e nimic agresiv”, a mai completat sursa citată. Sindicatul și conducerea Operei nu au dorit să reacționeze față de această situație.

Artexim plătește drepturi de autor

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate